Promo banner

A+ A A-

Prihvatnom centru Duje Vakufska direkcija donirala sanitetsko vozilo

U Prihvatnom centru „Duje" u Klokotnici, Doboj istok, 25.01.2013. godine izvršena je svečana primopredaja vrijedne donacije u vidu sanitetskog vozila.  Sredstva za kupovinu sanitetskog vozila obezbijedila je Vakufska direkcija Islamske zajednice u BIH putem Generalnog sekretarijata za vakufe države Kuvajt. Projekat je realiziran kroz vakufski Fond za socijalno ugrožene kategorije društva  čiji je cilj nastao iz potrebe da se pomogne svima koji nisu u mogućnosti da se sami ili organizirano pobrinu za svoje svakodnevne potrebe. Ovo vozilo će služiti za unapređenje pružanja zdravstvenih usluga štićenicima PC ,,Duje" a ukupna vrijednost donacije iznosi  85.000 KM.

vd-don-dob-01-2013-1 

Među prisutnim gostima bili su izaslanik reisu-l-uleme tuzlanski muftija, Vahid ef. Fazlović, direktor Vakufske direkcije IZ  u BIH, mr. Senaid Zajimović, predstavnik diplomatskog atašea kuvajtske ambasade  u BiH, gospodin Ahmad M. Buskandar, načelnik općine Doboj  Istok, gospodin Kemal Bratić te glavni imam Medžlisa IZ Doboj Bajro ef. Džafić. 

Ključeve od vozila, ispred vakifa, uručio je predstavnik diplomatskog atašea kuvajtske ambasade  u BiH, gospodin Ahmad M. Buskandar direktoru Udruženja HO Međunarodni forum solidarnosti „Emaus“ Hamzaliji Okanoviću. 

U svom kratkom obraćanju u ime Vakufske direkcije IZ BIH mr. Senaid Zajimović je istakao zadovoljstvo realizacijom ovog uspješnog projekta ističući da su vakufi i u prošlosti pomagali društveni razvoj države u kojoj se nalaze. On je naveo da Islamska zajednica putem Vakufske direkcije ima namjeru da pokaže da je i dalje uz svoj narod, da prepoznaje njegove potrebe  a naročito  potrebe socijalno ugroženih kategorija. Direktor Zajimović je istaknuo da vakufi u prošlosti nisu imali samo čisto religiozni karakter, oni su između ostalog bili  i osnivači prvih bolnica na ovim prostorima.

vd-don-dob-01-2013-2 

Izaslanik reisu-l-uleme muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović  zahvalio se kuvajtskom narodu i donatoru u ime IZ u BiH. Zamolio je Uzvišenog  Allaha dž.š. da primi ovo bogougodno djelo kako donatorima tako i uposlenicima  PC „Duje“ u časnoj misiji koju obavljaju. Na kraju je naglasio  da će ovo biti jedno korisno djelo za štićenike Centra kako bi im se olakšale njihove svakodnevne potrebe. 

Uspješnom realizacijom ovog humanog projekta Islamska zajednica u BIH,  putem svojih tijela i organa nastavila je odličnu saradnju sa Emmaus-om na polju brige o socijalno najugroženijim kategorijama našeg društva.  Saradnja Islamske zajednice i Emmaus-a, a osim ovog projekta realizovano je još  mnogo vrijednih akcija, može poslužiti kao model kako se treba konkretno djelovati u ovim teškim vremenima. 

Ono što uvijek nanovo treba istaći je činjenica da je  PC ,,Duje" prva ustanova ovakve vrste u BIH namijenjena smještaju, pružanju njege i podrške starim, bolesnim, iznemoglim licima i beskućnicima. Do danas, MFS-Emmaus je u ovom Centru pružio utočište, sigurnost pomoć i podršku te kompletnu zdravstvenu i psihološku njegu velikom broj različitih korisničkih kategorija, a u cilju osiguranja njihovog potpunog psihofizičkog oporavka i resocijalizacije u porodicu i društvo.  U Prihvatnom centru „Duje“ trenutno je smješteno preko 400 štićenika o kojima se svakodnevno brine stručno medicinsko i drugo osoblje. 

Nakon primopredaje vozila, uvaženi gosti su iskoristili  priliku da  obiđu Centar i njegove štićenike. 

(www.vakuf.ba