Promo banner

A+ A A-

Priznanje ''Hasan ef. Škapur'' Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu

U ponedjeljak 21.01.2013. godine, u Uredu muftije zeničkog održana je sjednica Komisije za dodjelu nagrade i priznanja iz fonda ''Hasan ef. Škapur'', kojom je predsjedavao muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, predsjednik Komisije.

has-skapu-priz-2013-1

Fond ''Hasan ef. Škapur'' ustanovljen je pri Medžlisu IZ Tešanj 2005. godine, a namjena mu je stipendiranje učenika i studenata i dodjela nagrada i priznanja zaslužnim naučnim radnicima, pojedincima, organima i ustanovama u BiH i šire za doprinos u razvoju islamskih, posebno hadiskih znanosti. Nagrada i priznanje dodjeljuju se jednom godišnje i to povodom 12. rebiu-l-evvela.

Komisija za dodjelu nagrade i priznanja iz fonda ''Hasan ef. Škapur'' u sastavu: Zehrudin Kruško, predsjednik IO Medžlisa IZ Tešanj, mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam Medžlisa IZ Tešanj i mr. Ejub ef. Dautović, muftija zenički, donijela je Odluku da dobitnik ovogodišnje nagrade i priznanja za doprinos u razvoju hadiske znanosti bude Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu. Nagrada i priznanje bit će uručeni 12. rebiu-l-evvela 1434. h.g./ 24. januara 2013. godine u Tešnju. Sjednici Komisije nije prisustvovao prof. dr. Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

U proteklom periodu za doprinos u razvoju hadiske znanosti dobitnici nagrade i priznanja bili su: prof. dr. Omer Nakičević (2005.), prof. Mehmedalija Hadžić (2006.), dr. Šefik Kurdić (2007.), dr. Fuad Sedić (2008.), prof. Mahmut Karalić (2009.),  Kulturni centar „Kralj Fahd" Sarajevo (2010.g.), muftija bihaćki Hasan ef. Makić (2011.), Mirsad ef. Mahmutović (2012.), te Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu ove godine.