A+ A A-

Muftija Hasanović: Trend vrijeđanja vjerskih osjećaja sve više jača

muftija-aziz-hasanovic- Vjera je oduvijek bila i predmetom inspiracije kako za vjernike tako i za one koji ne vjeruju. Vjerski postulati, simboli i ostale vjerske vrijednosti predmetom su poštovanja svakog vjernika. Kada su u pitanju kršćanstvo i islam, posebno mjesto zauzima Merjem ili djevica Marija, majka Isa a.s. ili kako se u kršćanskoj terminologiji naziva Isusa, koja je jedna od osoba u povijesti koju se jednako poštuje u islamu i kršćanstvu, stoji u saopćenju muftije dr. Aziz ef. Hasanovića, predsjednika Mešihata IZ u Hrvatskoj, u koje se dalje navodi:

- Iako neprihvatljivo, možda bi moglo biti razumljivo da se u proteklim vremenima dozvoljavalo vrijeđanje vjerskih i svakih drugih osjećaja, zbog „nizine“ stupnja civilizacijskog razvoja. Međutim, trend vrijeđanja vjerskih osjećaja pod razno raznim krinkama sloboda sve više jača. Dozvoljeno je da svatko uživa slobodu i da se slobodno izražava, na koncu živimo u slobodnom društvu, ali ista sloboda ne podrazumijeva vrijeđanje ni u kom smislu pa tako ni vrijeđanje vjerskih osjećaja. Također, neprihvatljivo je da drugi određuju što je za koga uvrjedljivo pa tako i kada je u pitanju vjera.

Slika na plakatu za predstavu „Fine mrtve djevojke“ uvrijedila je muslimane i u prvoj verziji iako je ona tradicionalno kršćanska. Još više zabrinjava istaknuta želja da se muslimani, ukoliko to nisu shvatili s prvog plakata, uvrijede posebno izrađujući plakat u kojima je Merjem/djevica Marija prikazana u burkama. Islamska zajednica najoštrije osuđuje vrijeđanje bilo čijih i bilo kakvih pa tako i vjerskih osjećaja. Pozivamo sve umjetnike da svojim kreativnim umjetničkim radom oplemene naše društvo vodeći računa da neće nekoga uvrijediti, jer oni sami najbolje znaju da vrijeđanje nije umjetnost, niti je to bilo čije pravo ni sloboda, kaže se na kraju ovog saopćenja.

(www.islamska-zajednica.hr