Promo banner

A+ A A-

Humanitarna akcija Udruženja vjeroučitelja TK vrijedna 11.000 KM

Udruženje vjeroučitelja Tuzlanskog kantona u toku svog dosadašnjeg djelovanja, pokazalo se, ima širok spektar djelovanja. Jedan od njih je svakako i humanitarno djelovanja. Do sada je Udruženje vjeroučitelja TK sprovelo nekoliko projekata humanitarnog karaktera. Gotovo uvijek u takve projekte uključujemo i naše učenike kako bi, između ostalog pomogli svoju (društvenu) zajednicu, te kako bi shvatili da je pomaganje zajednice jedna vrsta obaveze.

hum-akc-ud-vj-tk-01-2013-1

Ovaj put, Udruženje je organizovalo akciju prikupljanja novčanih sredstava za operaciju djevojčice Fatime Kasumović, učenice petog razreda iz Lukavca. Naime, Fatima je zbog izliva krvi iz spleta krvnih žila u predjelu mozga morala na operaciju u Njemačku, a za koju je trebalo izdvojiti 40 hiljada eura.

Udruženje i vjeroučitelji su se aktivno uključili u akciju prikupljanja novca za Fatiminu operaciju putem markica koje su distribuirane po školama Tuzlanskog kantona. Učenici osnovnih i srednjih škola su na taj način uveliko doprinijeli da Fatima što prije izvrši pomenutu operaciju. Da učenici, uz malo podršku i nečiju inicijativu hoće pomoći svjedoči i podatak da su skupili nešto više od 11 hiljada KM za Fatimino liječenje.

Fatima je operisana i, hvala Bogu dragome oporavlja se dobro, iako se još uvijek nalazi u Njemačkoj na postoperativnim terapijama.

Hvala svim vjeroučiteljima koji su se angažirali i uložili truda da ova akcija protekne što uspješnije, a hvala i svim onim učenicima koji su učestvovali u akciji i time pokazali da hoće i žele pomoći.

A Fatimi želimo da se što prije oporavi od operacije, te molimo Allah, dž.š., da njoj i njenima nadoknadi i nagradi ih zbog iskušenja kroz koje su prošli.

Alem Dedić