A+ A A-

Održan seminar imama Muftiluka travničkog

Dana, 15.01. 2013. godine, u atriju Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku održan je redovni seminar imama sa područja Muftiluka travničkog. Seminar je bio edukativno-radnog karaktera, a gost predavač je bio prof. dr. Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, koji je govorio na temu „Geneza Islamske zajednice u BiH“.

sem-imami-tra-01-2013-1

U svome obraćanju prof. dr. Bušatlić je naglasio ulogu i značaj imama u misijskoj ulozi IZ-e kroz njenu povijest na ovim prostorima, te istakao da je prvi džemat na području Bosne formiran još davne 1448. godine, sa prvom džamijom Turhan Eminbegovoj u Ustikolini. Profesor je kazao da imami u svom radu dobivaju roditeljski emanet za odgoj i poučavanje njihove djece, a povjerenje sredine jer su oni predvodnici u dotičnom mjestu, istakavši potrebu što boljeg korištenja dostupnog medija-hutbe.

Kroz povijest Bosna je imala svoju identifikacionu odrednicu od imama, alima i učenjaka, ali i kroz povijesne tekovine naglašavano je bosansko (bosansko krajište, bosanski sandžak, bosanski pašaluk itd.), kazao je prof. dr. Bušatlić.

Naglasio je također da su bošnjački alimi imali veoma značajnu ulogu u vjerskom, političkom i društvenom životu povijesti BiH.

sem-imami-tra-01-2013-3

Prisutnim imamima se potom obratio muftija tavnički mr. Nusret ef. Abdibegović koji je govorio o pitanju imama i organizaciji džemata kroz Ustave IZ-e. Muftija je istakao da u današnjim uslovima faktički pojam džemata treba razumjeti kroz suštinsko djelovanje koje se ogleda kroz ti načina djelovanja ili tri vrste džemata: domicilni, povratnički i džemat u dijaspori.

On je naglasio da vrijem u kome živimo zahtjeva postavljanje i standardizaciju dodirnih tačaka svih džemata koja bi se mogla temeljiti na misiji, zajedništvu, jedinstvu organizacije unutar IZ-e kao temeljne odrednice svakog džemata, te solidarisanje i bratsko pomaganje ugroženih povratničkih džemata, a da shodno potrebama vremena i prostora svaki džemat, pa time i imam može imati svoje specifikume.

sem-imami-tra-01-2013-2

Dr. Ahmed Adilović je u svom ekspozeu kao koordinator dislocirane nastave FIN-a, imamski smjer, u Travniku podnio izvještaj da je do sada dosta toga učinjeno na planu tehničkih i organizacijskih uslova ali je iskazao i potrebu još većeg angažmana obuhvaćenih ovim procesom, za postizanje željenih rezultata.

Ured muftije travničkog se ovom prilikom zahvaljuje osoblju Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku na čelu sa direktorom mr. Dževdet ef. Šošićem, domaćinu ovoga seminara.

B.Č.