Promo banner

A+ A A-

Počela manifestacija „Selam, ya Resulallah“

Jučer je ispred Čaršijske džamije u Sarajevu u 17h svečano otvorena manifestacija Selam, ya Resulallah. Manifestaciju je otvorio glavni imam MIZ Sarajevo mr. Ferid-ef. Dautović koji je govorio o manifestaciji pred stotinjak okupljenih u kišovitoj noći, koji su ovom prilikom počašćeni kolačima i sokom. Manifestacija se već sedam godina održava u organizaciji MIZ Sarajevo na području Sarajeva u znak sjećanja na Poslanika Muhameda, a.s. i njegove životne pouke, a dani u kojima se obilježava njegovo rođenje u mjesecu  rebiu-l-evvelu nazvani su Dani o Allahovom Poslaniku.

manifestacija-sel-ja-res-sar-2012-1

Manifestacija je prepoznata kao jedan od važnijih vjerskih događaja u Sarajevu, a bogat programski sadržaj svake godine zanima sve veći broj muslimana, ali i građana druge vjeroispovijesti. Seriju predavanja o Muhamedu a.s., koja je dio manifestacije, otvorio je svojim sinoćnjim predavanjem "Muhamed a.s. život koji traje" reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović u Domu Oružanih snaga (Dom Armije) s početkom u 19h. Velika dvorana Doma bila je tijesna za veliki broj posjetilaca, koji su pored kvalitetnog predavanja imali priliku uživati u vjersko-kulturnom programu Hora MIZ Sarajevo. Predavanju su prisustvovali i dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu dr. Ismet Bušatlić, muftija sarajevski mr. Husejn Smajić, šef Kabineta reisu-l-uleme Razim Čolić, pomoćnici glavnog imama Sarajevo Malik-ef. Šljivo i Suljo-ef. Ćerimović te drugi.

Domaćin ovog predavanja bilo je Vojno muftijstvo IZ sa vojnim muftijom Ismail-ef. Smajlovićem. Ismail-ef. obratio se prije početka predavanja s osvrtom na dugu bošnjačku tradiciju sjećanja na Poslanika, a.s. koja se naročito ogleda u poetskom izražaju poštovanja prema Poslaniku, poznatijeg kao mevlud. Inače, MIZ Sarajevo uspio je kroz ovu manifestaciju da pored Vojnog muftijstva aktivno kao suradnike angažira i druge institucije Islamske zajednice, poput Fakulteta islamskih nauka, Gazi Husrev-begove medrese, radija BIR, IIN Preporod i dr. Također, prije predavanja glavni imam MIZ Sarajevo Dautović pozvao je prisutne da prate jedinstven sadržaj i ovogodišnje manifestacije koja će trajati do 11.12. ove godine.

manifestacija-sel-ja-res-sar-2012-2Reisu-l-ulema je u svom predavanju podsjetio prisutne na životni put Poslanika a.s, ali i njegovu časnu misiju, počevši od njegovog rođenja i odrastanja bez roditelja do zrelog doba kada prima objavu, aktivnosti kao čovjeku kome je dostavljena Posljednja Objava do preseljenja na Ahiret, zaključivši da "Poslanik je uvijek tu da ukaže na ispravan postupak, uputi zalutalog, ohrabri uplašenog, on je prijatelj i pomagač, vjerovjesnik i odgajatelj, vođa i zapovjednik". Sljedeće predavanje o Poslaniku, a.s. imat će dr. Enes Ljevaković u utorak 22. januara u isto vrijeme na istom mjestu.

Danas je u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, s početkom u 10h upriličena tribina "Pisani radovi na arebici", nakon koje će svečano biti otvorena i izložba ovih radova.

(www.preporod.com)