A+ A A-

Vakufska direkcija obezbijedila invalidska kolica za KCUS

Vakufska direkcija je putem donatora iz Kuvajta, organizacije El Kewser, za potrebe medicinskih ustanova u BiH, obezbijedila 50 invalidskih kolica (40 klasičnih i 10 toaletnih).

10. januara izvršena je primopredaja 40 kolica (30 klasičnih i 10 toaletnih) za potrebe Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu  a preostalih 10 klasičnih  kolica će se dodijeliti Kantonalnoj bolnici u Zenici.

vd-don-kol-kcus-01-2013-1

U ime KCUS-a primopredaji su prisustvovali generalni direktor prof.dr. Damir Aganović, a u ime donatora direktor Vakufske direkcije mr. Senaid Zajimović, izaslanik Reisu-l-uleme sarajevski muftija mr. Husein ef. Smajić, predstavnik Ambasade Države Kuvajt u BiH, Ahmed Bu Skender, Asmir Neimarlija, koordinator pri Vakufskoj direkciji, te mnogobrojni predstavnici medija.

Prema želji donatora raspodjela doniranih kolica se obavila prema slijedećim klinikama: Klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Neurološka klinika, Klinika urgentne medicine, Klinika za onkologiju, Klinika za ortopediju i traumatologiju, Klinika za ginekologiju i Klinika za pedijatriju.
U svom govoru prof. dr. Damir Aganović je istakao sljedeće:
„Zdravom nedostaje sve, a bolesnom samo jedno, kaže narodna mudrost, a ljekarsko iskustvo nas uči da ljudima sa invaliditetom ili deformitetom pokušamo na svaki način olakšati svakodnevni život. Kada je riječ o ovoj kategoriji bolesnika to ima svoju posebnu specifičnu težinu.
Doniranjem invalidskih kolica na čemu smo veoma zahvalni, olakšat ćete i zdravstvenim radnicima koji brinu i maksimalno pomažu ljudima sa invaliditetom u obezbjeđivanju kvalitetnijeg života, te obogaćivanjem njihovog životnog sadržaja. U ime KCUS i u svoje lično ime naglašavam da je ovo dobro došla materijalna pomoć koja ima svoj kost benefit efekat.
Nadam se da ćemo i ubuduće ostvarivati prijateljsku saradnju i uzajamno potpomaganje.
Vjerujem da ćete se složiti sa mnom da je u poslu, kao i u svakodnevnom životu, katkad doista „Prijatelj potrebniji od vatre i vode".
Direktor Vakufske direkcije mr. Senaid Zajimović se obratio prisutnima riječima:
"...Čini mi čast i zadovoljstvo što danas pred svima vama možemo konstatovati okončanje, za nas u Vakufskoj direkciji, jednog značajnog projekta.
Podsjećanja radi, želim da kažem da je Vakuf u prošlosti odigrao ogromnu ulogu u poboljšanju vjerskog, ekonomskog, kulturnog, prosvjetnog i socijalnog života u Bosni i Hercegovini", posebice u razdoblju do 1945. godine. Doprinos vakufa razvoju i organiziranju zdravstvene službe u BiH je izuzetno važan. Islam kao sistem života svojim odnosom prema čistoći, ishrani i okolišu i zahvaljujući instituciji vakufa značajno je unaprijedio kvalitetu života i poboljšao zdravlje stanovništva u BiH. Dolaskom islama u BiH nastaju brojni vakufi; grade se vodovodi, javne česme, kupatila, musafirhane, karavansaraji, imareti, razni hanovi, javni nužnici, kanalizacija itd. Daleko prije nego u Evropi.
Među četiri prve bolnice u BiH bile su nekadašnje vakufske bolnice u Sarajevu i Tuzli.
Zahvaljujući pomoći naših prijatelja iz Kuvajta, Vakufska direkcija je već realizirala određen broj projekata koje je finansirala humanitarna organizacija Al-Kawser. U toku je realizacija nekoliko projekata, a u budućnosti će ih, ako Bog da, nadamo se biti još. Pored ove organizacije Vakufska direkcija sarađuje sa brojnim drugim vladinim i nevladinim institucijama u Kuvajtu
U ime Vakufske direkcije zahvaljujem se predstavniku kuvajtske ambasade koji je danas sa nama došao da podijeli ovu radost. Također, želim naglasiti i zahvaliti Ambasadi koja je posredovala u prijevozu kolica iz Kuvajta do BiH.
Poštovani prisutni, pacijenti su u potrebi za brigom šire društvene zajednice. U tom smislu je i ovaj naš prilog kojim barem djelimično želimo ublažiti muke uposlenika i pacijenata koji se suočavaju sa problemom nedovoljnog broja invalidskih kolica.

  • 0101