A+ A A-

Muftija Hasanović u posjeti Turskoj

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović tokom posjete glavnom gradu Turske Ankari, kazao je da se muslimani u Republici Hrvatskoj vesele ulasku te zemlje u Evropsku uniju.

mu-has-pos-tur-01-2013-1

Odgovarajući na pitanje novinara agencije Anadolija o položaju muslimana u Hrvatskoj, on je kazao da, i pored činjenice da u hrvatskoj živi 1,8 posto muslimana, oni uživaju sva prava i slobode.

"Republika Hrvatska priznala je islam još prije 100 godina. I institucionalno organizirana Islamska zajednica u Hrvatskoj već puni 100 godina rada. Tako da smo zadovoljni sa te strane. Imamo potpisan ugovor sa vladom Republike Hrvatske o specifičnim odnosima kojim su regulirana sva prava i obaveze muslimana u Republici Hrvatskoj. To uvijek ističemo kao model u rješavanju muslimanskog pitanje u Evropi, ali to nudimo i kao model u rješavanju pitanja prava kršćanskih manjina u islamskom svijetu. Možemo biti zahvalni Allahu dž. š. koji nam je omogućio da uživamo u takvim pravima i slobodama kao što su prava i slobode koje uživamo u Republici Hrvatskoj", kazao je hrvatski muftija Hasanović.

On je u razgovoru s novinarom agencije Anadolija kazao kako se muslimani u Hrvatskoj vesele ulasku te zemlje u EU.

"Mi se veselimo tom činu i činimo sve na promicanju Hrvatske kako bi ona što bezbolnije ušla u EU. A, status islama i muslimana u Hrvatskoj neće se mijenjati, već će ostati onakav kako je definiran još 1916. Godine i potvrđeno 2002. godine", kazao Hasanović.

On je naglasio kako se muslimani u Hrvatskoj sa posebnom zahvalnošću odnose prema muslimanima Turske, a posebno prema onome što čini Diyanet Islamske zajednice u Republici Turskoj.

„Pokušavamo naučiti od Turske puno toga u promicanju temeljnih islamskih vrijednosti u Republici Hrvatskoj. Ovdje smo došli kako bismo naučili kako da primijenimo različite modele u očuvanju islama u Republici Hrvatskoj", naglasio je Hasanović.

Na pitanje da prokomentira izbor prve pokrivene načelnice općine u Evropi (Amra babić iz Općine Visoko u BiH), Hasanović je rekao da taj čin ne bi trebalo predstavljati kao čudo.

"To ne bi trebalo biti čudo u Bosni i Hercegovini s obzirom na to da je u toj zemlji muslimanski narod većinski narod. To što je izabrana gradonačelnica Visokog muslimanka koja nosi hidžab,  samo predstavlja jednu novu dimenziju koja pokazuje da islam dolazi do izražaja i u Bosni i Hercegovini. Začudio sam se tokom nedavne posjete Sisku kad sam naišao na jednu muslimanku koja radi u uredu gradonačelnika pokrivena. Meni je to bilo fascinantno u Hrvatskoj", rekao je hrvatski muftija Hasanović.

Aziz Hasanović na kraju razgovora sa novinarom agencije Anadolija istakao da njegova posjeta Turskoj uključuje i razgovore o turskoj ostavšitini u Hrvatskoj.

"Sva ostavština Turske gotovo da je uništena u Hrvatskoj. Stoga smo tokom posjete predsjedniku turskog Diyaneta zatražili da nam pomogne u pronalaženju arhivske građe koja će nam otkrili što je to sve ostavštvina Turske kako bismo je mogli obnoviti. Mi ssmo ponosni na taj period, jer to  je period koji nikoga nije ugrozio i svakome je dobro donio. Mi, kao muslimani s tih prostora, ponosni smo na to vrijeme", rekao je Hasanović u intervju za agenciju Anadolija tokom posjete Ankari.

(Anadolija)