Promo banner

A+ A A-

Dan Gazi Husrev-begove medrese

gazi-husrev-begova-medresa-kursumlijaGazi Husrev-begova medresa u Sarajevu u utorak 08. 01. 2013. godine obilježava 476. godišnjicu neprekidnog odgojno-obrazovnog rada.

Tim povodom održat će se centralna svečanost 08. 01. 2013. godine u 14,30 sati u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese. Na Svečanoj akademiji, pored ostalog, biti će dodijeljena posebna priznanja za afirmaciju ove odgojno-obrazovne ustanove njezinim svršenicima Husein ef. Kavazoviću, reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Husejinu Smajloviću, načelniku Općine Zenica, kao i brojna druga priznanja i zahvalnice. Svečanosti će prisustvovati visoki zvaničnici vjerskog, kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine.

Pored centralne svećanosti održat će se i Akademija za učenike i učenice u ponedjeljak, 07.01.2013. u 19,00 sati u amfiteatru Medrese. Na ovoj svečanosti će se uručiti pohvale i priznanja odličnim učenicima i učenicama, kao i pobjednicima takmičenja i smotri u prošloj školskoj godini.

Nastavničko vijeće će održati i Svečanu sjednicu u povodu Dana škole u utorak u 13,00 sati.

- Nadamo se da ćete i ove kao i prethodnih godina, na naše i zadovoljstvo bh. javnosti prezentirati događaj čiji se kontinuitet bilježi od 1537. godine kada je veliki Gazi Husrev-beg utemeljio Medresu koja je do današnjih dana iznjedrila plejadu istaknutih ličnosti koje su u povijesti odigrale značajnu ulogu u opstanku i razvoju Bosne i Hercegovine, poručili su iz Gazi Husrev-begove medrese u pozivu medijima na ovu svečanost.