Promo banner

A+ A A-

Posjeta Bošnjačkoj dijaspori: Dani bošnjačkog jedinstva

Na poziv Mešihata Islamske Zajednice u Njemačkoj, Kulturno umjetničko udruženje Ak-saray iz Kaknja je boravilo u periodu od 25. februara do 2. marta 2010. godine u ovoj zemlji ali i posjetilo bošnjačke džemate u Sloveniji. U pratnji hora koji djeluje u sklopu ovog udruženja bio je i glavni imam medžlisa IZ Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković kao predstavnik Islamske zajednice u BiH  na svim održanim manifestacijama. Prema unaprijed dogovorenom planu i protokolu prva destinacija  gdje je izveden prigodan program bio je Medžlis IZ Kočevje. Ovaj džemat broji oko 170 članova većinom nastanjenim bošnjacima iz Bosanske Krajine neki trbuhom za kruhom a neki usljed  ratnih dešavanja našli su svoje utočište u ovom džematu gdje rade, i sad već imamo tri generacije bošnjačkih porodica koji su se uklopili u društvena kretanja i aktivnosti ove općine te smo imali priliku upoznati ljude koji rade kao prosvjetni radnici u ovdašnjim školama ali i kao ljekari te administrativni radnici, za razliku od drugih mjesta koje smo poslije posjetili ovdje nismo naišli ni na jednog Kakanjca.

Aksaray-Minehen

U organizaciji bošnjačko-sandžačkih džemata u Njemačkoj i to džemata „Fedžr" u Minhenu, te džemata u Ulmu i Kirchheim Teck a u povodu 12. rebiul-evvela rođendana Allahovog poslanika održane su tri manifestacije koje su svojim sadržajem i bogatim programom bile istinski ugođaj za sve koji su bili u prilici prisustovati jednoj od navedenih manifestacija.

„Pejgamberov mošus" je manifestacija održana u Minhenu 26.marta u prostorijama Freizehale, popunjena do posljednjeg mjesta uz ugođaj koji su priredili sami izvodžaći i to :muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, muftija bihaćki  Hasan ef. Makić, mr. Sulejman ef. Čeliković glavni imam MIZ Kakanj , hafiz Fuad Abdulah Seferagić, te horovi „Sejfullah" iz Konjica  „ Ak-saray" iz Kaknja i hor ilahija i kasida „Fedzr" iz Minhena. Manifestaciji su prisustovali i imami sa ovog područja . Na samom početku manifestacije u oštrom i jasnom nastupu imam džemata Fedžr Izet ef.Bibić je istakao: "Jesu nas dušmani ubijali ali nas nisu prestrašili, jesu crtali karte Sandžaka, ali nisu uništili Sandžak. Mi smo, mislim na Bošnjake Sandžaka i Bosne, jedne vjere, jedne kulture, jedne nacije i jedan nam je reisu-l-ulema u Sarajevu, Mustafa ef. Cerić". U svojim izlaganjima i Čeliković i Makić su svaki iz svog ugla  iskazali potrebu ovakvih susreta i ljubavi prema Pejgamberu a.s. koji nam je najbolji uzor i svijetlo sa kojima nas je Allah dž.š. počastio. „Bosna i Sandžak su naše domovine i vjerujem da niko od vas nije otišao sa radošću od svojih ognjišta. Zato shvatam da vas ovakve manifestacije diraju u srce. Mi u Sandžaku smo konačno postavili neke stvari na svoje noge a prilog toga je 150 džamija, medresa, obdaništa za djecu te internacionalni univerzitet koji školuje preko 3500 hiljade studenata od čega skoro polovinu drugih vjera i kultura", kazao je muftija Zukorlić. Ono što smo primijetili mi koji smo došli iz Bosne jeste prije svega velika posjeta ovoj manifestaciji ali i dužina same manifestacije, koja je trajala preko četiri sata a da se ni u jednom trenutku nije osjetila monotonija ili napuštanje prostora održavanja, za što su  najviše „krivi" sami organizatori koji su napravili dinamičan i prilagođen sadržaj za sve posjetioce. Dan poslije u bošnjačkom džematu u Ulmu je također održana slična manifestacija sa gore spomenutim gostima. Mladi  imam, rodom iz Kalesije, Bilal ef. Hodžić je zajedno sa svojim saradnicima iz džematskog odbora krivac da je se i u ovom džematu održala prelijepa manifestacija. Pokazavši na zastave Bosne, Turske, Njemačke i Sandžaka Bilal ef. je istakao simboliku svake, ukazavši na značaj svake od navedenih za historiju i kretanja bošnjaka kroz povijest. Ono što je zapaženo na manifestaciji u Ulmu jeste i prelijepo izvođenje polaznika mektepske nastave određenih dijelova i poruka iz života Allahova Poslanika a.s.

Aksaray-Kirhetek

Završna manifestacija također ovim povodom ali i u povodu dana državnosti održana je u džematu  Kirchheim Teck. Galavi krivac bar što se tiče ovog dijela gostiju iz Kaknja, Pašo ef. Fetić je na samom početku izrazio dobrodošlicu gostima ali i svoju radost zbog održavanja ovakvih manifestacija, posebno za bošnjake u dijaspori ove manifestacije imaju značaj jer još više povezuju i učvršćuju veze među bošnjacima koje su važne za bolje funkcioniranje zajednica u dijaspori. Pored gosta iz Sandžaka i Bosne ovoj manifestaciji je prisustovao i muftija u Njemačkoj Mustafa ef. Klanco čestitajući domaćinima prelijepu organizaciju ali i dolazeci dan nezavisnosti republike Bosne i Hercegovine. Voditeljski par  profesorica Sanela Berberović i Adnan Fetić su najavljivali goste koji su svaki na svoj način dao i uljepšao ovu manifestaciju. Također pažnju prisutnih je izazvao nastup dječijeg hora „Bulbuli" te program koji su izveli polaznici dopunske škole na bosanskom jeziku a posvečen Bosni i danu nezavisnosti. Zajedničkom izvedbom kaside svih učenika „Da te nije Alija" završena je i ova prelijepa manifestacija uz poruku da  ima još puno ljubavi prema Božijem poslaniku a.s. ali i ljubavi prema domovini koju ni najmlađi nisu zaboravili daleko od svojih domova i ognjišta napuštenih po Bosni i Sandžaku.

 

Jesenice medžlis sa 20.000 hiljada Bošnjaka

Na povratku  iz Njemačke  putem brdovite i planinama povezane Austrije  naša ekipa se zaustavila u džematu Jesenice. Prema kazivanjima ovdašnjeg imama  Sead ef. Karišika u ovoj općini živi oko 20.000 hiljada bošnjaka od kojih su mnogi članovi ovdašnje Islamske Zajednice te redovno održavaju susrete i druženja u istoj. I u ovom medžlisu domaćini su se potrudili da sve bude postavljeno na svoje mjesto te je družina imala priliku da uživa u toplini bošnjačke duše koja je otvorila svoj zagrljaj. Nakon izvedenog mevludskog programa i nadahnutog kazivanja Sulejman ef. druženje je nastavljeno do kasno u noć uz mnoštvo pitanja na koja je Sulejman ef. davao odgovore. Nakon prespavane noći i lijepog odmora domaćini su nas odveli na obližnje jezero Bled , pokazavši nam jednu od najljepših destinacija  koju posjećuju hiljade turista iz cijele Evrope svake godine.

Jesenice-Slovenija

Isti dan na povratku prema Bosni imali smo priliku posjetiti džemat u Ljubljani te biti gosti muftije Slovenačkog dr. Nedžada Grabusa za kojeg kažu da je svojim dolaskom na ovo mjesto prije par godina napravio odlične rezultate kojih se mogu postiditi i mnogi koji žive i u drugačijem okruženju od onog u Sloveniji. Najveći rezultati  jesu kupovina zemljišta za izgradnju islamskog centra u samom centru Ljubljane te odličan odnos sa državnim organima koji su itekako bitni za lakše i bolje funkcioniranje zajednice. Na samom kraju ove kratke reportaže zahvaljujemo se u ime cijele ekipe i udruženja svim domaćinima na destinacijama na kojima smo boravili ali i na podršci ovom projektu i to Skupštini Ze-Do kantona predsjedavajućem gosp. Seadu Zaimoviću, načelniku općine Mensuru Jašarspahiću, Ministarstvu Kulture i sporta Ze-Do kantona , nezavisnoj tv IC Kakanj, Medžlisu Kakanj, ADS marketima, S&M-P prerada mesa,  te drugim kolektivima i pojedincima koji su učinili ugodnijim i ljepšim ovo putovanje, neka ih Allah dž.š nagradi.

                                                                                   Abdurahman Zukan