Promo banner

A+ A A-

Džemat Darmstadt obilježio Dan nezavisnosti BiH

U nedjelju 28.02.2010. godine u Džematu Darmstadt svečanom tribinom na kojoj je govorio Bakir Izetbegović, predsjednik Kluba poslanika SDA u Državnom parlamentu obilježen je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U prisustvu velikog broja džematlija, nakon podne namaza najprije se skupu  obratio imam ovog džemata u Njemačkoj mr. Zenahir-ef. Mraković. U svom uvodnom izlaganju on je poselamio prisutne i poželio dobrodošlicu na ovo druženje. 

"U okviru Manifestacije "Dani Muhammeda a.s.", koja u našem džematu traje od 15. februara do 15. marta ove godine, mi danas obilježavamo jedan značajan jubilej za nas Bošnjake. Naime, tačno prije osamnaest godina građani naše zemlje su na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992.godine ubjedljivo izglasali put za suverenu i nezavisnu Republiku BiH. O tom turbulentnom periodu u proteklih osamnaest kao i o perspektivama u narednih osamnaest godina govorit će na ovoj tribini danas gosp. Bakir Izetbegović" - istakao je u svom uvodnom izlaganju Zenahir-ef. Mraković, a potom nastavio: 

"Drago mi je da je Bakir danas tu medju nama, da vidi kako živimo i radimo, s kakvim problemima se susrećemo i kako ih prevazilazimo, da vidi da smo i pored svega neumorni, da radimo i da se trudimo, da vidi kako smo politički i državotvorno vrlo zreli ukoliko nam se samo malo posveti pažnje. Akcenat je na ovom "ako nam se posveti pažnje". Želimo da to kažemo Bakiru. Bošnjački predstavnici Bošnjacima, kako u BiH tako i nama ovdje u dijaspori, danas moraju posvetiti više pažnje. Isto tako želimo da Bakir vidi da nam treba ministarstvo za dijasporu a da ga, nažalost, nema. Takodjer želimo da kažemo Bakiru kako smo razočarani politikom SDA i da istom nismo zadovoljni. Sve to može puno više i puno bolje." 

 Darmstadt-1

Nakon toga se prisutnim obratio gosp. Bakir Izetbegović.

"Znam da ste zapostavljeni i da bi se o vama u dijaspori trebalo povesti više računa. Medjutim, situacija je prilično složena. Mnogima a posebno predstavnicima iz RS, koji su obukli kravate i došli u parlament i druge organe vlasti BiH nije stalo do toga da Bosna i Hercegovina ima svoje ministarstvo za dijasporu. To pitanje je više puta inicirano, ali nažalost nije se uspjelo riješiti. Trebalo bi pokušati na neki drugi način prići našoj dijaspori." 

U nastavku je gosp. Izetbegović govorio o nekim detaljima iz proteklih osamnaest godina. Kazao je da su te burne godine prošle, da je jedno teško vrijeme iza nas i da se stanje u BiH i regionu stabilizuje. "Evo vidite prije su Tuđman i Milošević mislili poraziti BiH i uništiti naš narod. Nisu uspjeli. Ta politika je poražena i vojno i politički i moralno. Mi smo opstali. Imamo još puno problema, nedovršenu državu itd. ali radimo na njenom jačanju. Jačanje države BiH je za nas primarni cilj. A brzo će doći vrijeme, ako Bog da, kada će Bosna i Hercegovina postati članica NATO-a i kao i druge susjedne zemlje biti u Evropskoj Uniji. Onda ćemo se svi nalaziti u jednoj zajednici u kojoj će se problemi lakše rješavati". 

Nakon izlaganja gosp. Izetbegovića uslijedila su brojna pitanja prisutnih čija tematika se kretala od problema sa kojima se susrećemo u svom kontaktu sa diplomatsko-konzularnim predstavnistvima naše zemlje pa do onih vezanih za ministarstvo za dijasporu i pitanja koja se odnose na pristup BiH NATO savezu i Evropskoj Uniji. 

Darmstadt-2

Tribinu je zatvorio imam džemata, Zenahir ef. Mraković, zahvalivši se prisutnima na strpljenju a posebno gosp. Izetbegoviću na ovoj svesrdnoj posjeti. "Gosp. Bakir Izetbegović je prvi visoki zvaničnik iz BiH koji je na ovaj način posjetio Bošnjake u Njemačkoj. Nama je posebno drago da je danas bio tu, medju nama u našoj sredini, ovdje u Darmstadtu. Hvala mu puno. Želim za kraj da našem Bakiru a i svima nama citiram jedan hadis Allahovog poslanika s.a.w.s u kome se prenosi da je Poslanik a.s. rekao:  "Meni je drag svaki onaj među vama koji liči na svoj narod i koji je uz svoj narod kada mu je teško". Sudeći prema ovom hadisu Poslanik a.s. je volio Aliju. I mi ga volimo jer je ličio na nas i bio sa nama kada nam je bilo teško. Mi smo svjedoci tome. Bakir nas svojom pojavom, svojim stavovima i bojom glasa podsjeća na rahmetli Aliju i zato imamo izvjesne simpatije prema njemu. Nadamo se da će ih opravdati. Hvala vam. Selam alejkum" - završio je mr. Zenahir-ef. Mraković.  

Ovo izuzetno korisno druženje je nakon ručka nastavljeno uz kahvu i kolače do kasno popodne. Za kraj važno je napomenuti i da je u povodu Dana nezavisnosti BiH u ovom džematu održana izložba slika umjetnika Muharema Radetinca iz Novog Pazara koji se ovom prilikom svojim umjetničkim djelima predstavio našem džematu. 

                                                                                                                                     Enver Redžić