A+ A A-

Pretraga pitanja

Vještačka oplodnja doniranom jajnom ćelijom

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Molim Vas za savjet i preporuku.

Kako sam u braku već 7 godina a kasno smo stupili u brak, moj suprug i ja te sam ja u godinama kada,  da bi dobili djecu razmišljamo o tretmanu IVF u Pragu, koji između ostalog nude i donaciju jajnih ćelija. Molim Vas za pojašnjenje fetve koja se odnosi na isto!

 

Odgovor:

Ve alejkumu selam!

Uzvišeni Allah u Kur'anu nas podsjeća da On, iz Njemu znanih razloga, određuje ko će imati potomstvo a ko ne. „Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji. On stvara šta hoće! On poklanja žensku djecu kome hoće, a kome hoće - mušku, ili im daje i mušku i žensku, a koga hoće, učini bez poroda; On uistinu, sva zna i sve može. (Eš-Šura, 49-50.)

Ukoliko postoji potreba za vještačkom oplodnjom, ona je dozvoljena pod uvjetom da se muževljevom spermom oplodi jajašce njegove supruge bez obzira da li bila u pitanju samo potpomognuta oplodnja u maternici, ili vanmaterična oplodnja. Nije dozvoljena vještačka ili prirodna oplodnja ukoliko se pozajmljuje tuđa sperma ili tuđe jajašce mimo supružnika, niti je dozvoljeno korištenje tzv. surogat majki.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH