edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Pretraga pitanja

Običaji vezani za sunećenje djeteta

Pitanje:

Esselamu alejkum.

Imam jedno pitanje u vezi sunećenja djeteta. Da li je obavezno prisustvo džematskog imama nakon završenog čina sunećenja, dakle nakon što dijete dođe kući? Kod prvog djeteta sam organizovao zajednički ručak nakon sunećenja i između ostalih bio je prisutan i džematski imam. Ovaj put zbog nedostatka vremena nismo u prilici pozivati nikoga?

Odgovor:

Nema nekih posebnih šerijatskih propisa koje treba primijeniti prilikom sunećenja djeteta, pa su u vezi toga nastali običaji koji se razlikuju od sredine do sredine i od naroda do naroda. Lijepo je tom prilikom da se prouči dova u kojoj će se tražiti od Uzvišenog Gospodara uputa, hajr i bereket za dotično dijete i drugu djecu, ukućane i sve muslimane. Dovu možete sami učiti, a možete pozvati i imama. Također, možete prirediti sohbet na koji ćete pozvati rodbinu i prijatelje da zajedno obilježite taj sunnet i proučite dovu za dijete i svu drugu djecu, pa i starije. Svima je dova potrebna. Neka Vam je hairli i mubarek taj radosni događaj i da Allah pomogne da sve prođe kako je najbolje.

Kao što smo napomenuli ovo su običaji koje je lijepo raditi, pa prema tome nije obavezno prisutvo imama samom činu sunećenja djeteta niti u periodu poslije njega.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH