Logo

Delegacija Uprave za vjerske poslove posjetila Tuzlansko i Zeničko muftijstvo

  • Published in
  • Kategorija: Rijaset
  • Štampa

Posjeta Muftijstvu tuzlanskom

  • 0101

U srijedu, 26. juna 2019. godine, direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović, sa svojim saradnicima, posjetio je muftiju tuzlanskog, Vahid-ef. Fazlovića. Tokom posjete direktor Uprave za vjerske poslove upoznao je tuzlanskog muftiju sa aktivnostima koje su aktuelne u Upravi istakavši potrebu da te aktivnosti budu realizirane na nivou muftijstava i medžlisa. Iskorištena je prilika za kratko predstavljanje najznačajnijih aktivnosti iz domena djelovanja Odjela za džemat, imama i organizaciju vjerskog života, te Odjela za hatabet, vaz i iršad pri Upravi za vjerske poslove. Tuzlanski muftija, Vahid-ef. Fazlović upoznao je goste sa nekoliko veoma značajnih i velikih programskih projekata Muftijstva potencirajući potrebu institucionalnog i sistemskog pristupa u našem misijskom djelovanju. Na sastanku je zaključeno da će u narednom periodu važne aktivnosti Zajednice biti realizirane kroz sve češće i intezivnije susrete i stručno-edukativne seminare sa imamia i uposlenicima Islamske zajednice na terenu.

U okviru posjete Tuzlanskom muftijstvu, delegacija Uprave za vjerske poslove je prisustvovala okruglom stolu u organizaciji JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama  (CROPS) koji je održan u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak TK, pod nazivom: „Ujedinjeni u borbi protiv droga i savremenih oblika ovisnosti“!

Tokom okruglog stola diskusija je tekla u pravcu iznalaženja zajedničkih prijedloga i rješenja u borbi protiv bolesti ovisnosti u smislu smanjenja potražnje psihoaktivnih supstanci, intenzivniji rad na prevenciji i edukaciji.

Također, delegacija Uprave je posjetila i Agenciju za certificiranje halal kvalitete, a koja je nakon vrlo uspješnog rada i zapaženih rezultata u proteklom periodu postala prepoznatljiv brend Islamske zajednice i njenih vrijednosti kako na domaćem tako i na međunarodnom planu.

Posjeta Muftijstvu zeničkom

  • 0303

U četvrtak 27. juna 2019. godine, delegacija Uprave za vjerske poslove boravila je u službenoj posjeti Muftijstvu zeničkom i Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

Zenički muftija doc.dr. hfz. Mevludin-ef. Dizdarević, upoznao je direktora Uprave za vjerske poslove, Ismail-ef. Smajlovića sa određenim aktivnostima koje planira uraditi Muftijstvo zeničko u saradnji sa drugim organizacionim jedinicama Islamske zajednice.

Direktor Smajlović je istakao opredjeljenost Zajednice na njenom poslanju, te važnost organiziranog i sistemskog rada svih njenih struktura.

Tom prilikom, a povodom imenovanja hfz. Mevludin-ef. Dizdarevića na poziciju muftije zeničkog, uz čestitke na imenovanju, Ismail-ef. Smajlović je muftiji uručio i prigodne poklone.

Također, delegacija Uprave za vjerske poslove je posjetila i Islamski pedagoški fakultet, te se tom prilikom susrela sa dosadašnjim i novoimenovanim dekanom, dr. Hfz. Halil-ef. Mehtićem i dr. Muharem-ef. Adilovićem. Tokom susreta razgovaralo se o mogućnostima i oblicima saradnje, a posebno o organizaciji konferencije pod nazivom „Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kao univerzalno prevencijski resurs borbe protiv ovisnosti o kockanju“, koja je u planu da se održi u zadnjem kvartalu ove godine.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.