Promo banner

A+ A A-

Posjeta delegacije Rijaseta Islamske zajednice muslimanima Beograda, Novog Sada i Osijeka

  • IMG_1409IMG_1409

U petak, 17. maja delegacija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u sastavu: Ismail-ef. Smajlović, Mirsad Kalajdžić, Salih Smajlović i Kerim Sefer je boravila u ramazanskoj posjeti muslimanima Beograda, Novog Sada, Osijeka i Vinkovaca.

Tom prilikom članovi delegacije su posjetili Islamski centar u Beogradu, gdje je održan sastanak sa predsjednikom Mešihata Islamske zajenice u Srbiji, dr. Mevlud-ef. Dudićem,  te imamima sa područja Beograda i Vojvodine.

Nakon oficijelnog dijela sastanka upriličen je iftar za oko stotinu osoba, imama i džematlija sa područja Beograda i Vojvodine. Tom prilikom prisutnima se obratio, predsjednik Mešihata, dr. Mevlud-ef. Dudić, koji je rekao da Mešihat ove godine ima projekat organizacije 50000 iftara za muslimane u Srbiji, te je naglasio da se svako veče u Sandžaku dijeli 2000 iftara koji su obezbijeđeni iz Bejltu-l-mala Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. U svom izlaganju Ismail-ef. Smajlović, izaslanik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, je prenio selame od Reisu-l-uleme, zahvalio se na pozivu i zaželio uspješan rad Islamske zajednice na ovom području, te naglasio potrebu institucionalnog organiziranja, djelovanja i jedinstva muslimana. Također, tom prilikom na teravih-namazu je posjećen i džemat Krnjača, gdje se obratio Mirsad-ef. Kalajdžić.

U subotu 18. maja, delegacija je posjetila posjetila glavnog imama u Novom Sadu Fadila Muratija, te džemate Veliki Rit, Adice i Beočin, i susrela se sa tamošnjim džematlijama.

Isti dan članovi delegacije su posjetili područje Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj: medžlis Osijek i Vinkovce. Tom prilikom prigodno obraćanje je imao Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove i Salih Smajlović, nekadašnji imam u Osijeku, dok se u Vinkovcima džematlijama obratio Mirsad-ef. Kalajdžić.