Promo banner

A+ A A-

Radionica o zekatu: Nove ideje o prezentaciji ispunjavanja obaveze zekata

  • 0101

Nastavljajući pozitivnu praksu promocije i podrške akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra u Studentskom centru Islamske zajednice u Sarajevu u organizaciji Ureda za zekat održana je radionica za studente o ovoj važnoj temi. Cilj radionice jeste informisanje ali i otvaranje komunikacije sa mladim ljudima kazao je rukovodilac ureda za zekat Vehid ef. Arnaut.

Informacije prikupljene tokom radionice pomoći će Uredu za zekat u približavanju i prezentovanju vrijednosti zekata džematlijama ali i široj društvenoj zajednici. Studenti su na radionici iznosili svoje viđenje ustanove Zekata i načina njegovog promovisanja.

„Stoga nam je njihovo iskustvo ali i njihove ideje od iznimne važnosti. U tom smislu smo danas i ispunili očekivanja jer smo dobili jedan novi pogled na ono što smo dosada radili kao i podlega na ono što bismo u budućnosti trebali da obratimo pažnju. Posebno želim da istaknem tako reći one negativne strane naše dosada vođene kampanje“, istakao je rukovodilac Ureda za zekat Vehid ef. Arnaut.

Direktor studentskog centra dr. Muamer Tinjak je kazao da je osnovna ideja da se poboljšaju aktivnosti sa korisnicima studentskog centra i isti informišu o Zekatu kao jednom od temelja islama:

„Prije nego što počnu da steču svoju vlastitu imovinu i osnivaju svoje porodice treba da znaju da svoju imovinu trebaju čistiti kako bi se ona uvećavala i kako bi pomagali i druge. Da se u njihovoj imovini nalazi hakk onih kojima je potrebno i da je zekat sastavni dio imana i nešto što ni u kom slučaju kao muslimani ne smijemo zanemariti i izbjeći“, kazao je Tinjak.

O ciljevima radionice govorio je i Stručni saradnik za edukaciju studentskog centra Islamske zajednice hafiz Špendi Fidani:

„Cilj ove radionice je da probamo kroz mlade generacije, kroz studente da dođemo do novih ideja, do novih načina podizanja svijesti o zekatu te do dolaska vrijednosti ili značenja zekata i na nove savremene načine komuniciranja i vizuelnog približavanja svih tih vrijednosti što veće broju vjernika muslimana“, dodao je Fidani.