Promo banner

A+ A A-

Radni sastanci sa džematskim koordinatoricama za brak i porodicu MIZ Goražde i MIZ Mostar

  • 0101

U organizaciji Odjela za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, Medžlisa Islamske zajednice Goražde i Medžlisa Islamske zajednice Mostar održani su radno-konsultativni sastanci sa koordinatoricama za brak i porodicu sa nivoa džemata, u subotu, 02. marta 2019. godine, sa koordinatoricama MIZ Goražde, a u nedjelju 03. marta 2019. godine, sa koordinatoricama MIZ Mostar o temi „Presjek aktivnosti, razmjena iskustava u radu koordinatorica džemata u 2018. godini i Plan rada za 2019. godinu“.

Uz osvrt na aktivnosti i sadržaje Odjela za brak i porodicu u periodu 2015-2018. godine, dr. Safija Malkić, šefica Odjela za brak i porodicu, ukazala je na značaj pokrenutih aktivnosti u radu sa ženama na nivou džemata, posebno u prošloj 2018. godini, i koordinatoricama sugerirala da u narednom periodu, pored promocije bračnih i porodičnih vrijednosti, nastave i intenziviraju aktivnosti koje su pobudile najveći interes kod žena određenog džemata te u predavanjima akcenat stave na ulogu i značaj žene u prevenciji poroka u porodici.

Koordinatorica Muftijstva goraždanskog muallima Adila Čaušević, koordinatorica Muftijstva mostarskog prof. Ramiza Bandić-Kafadar i koordinatorica MIZ Mostar muallima Fatima Puce predstavile su stanje u MIZ Goražde i MIZ Mostar po pitanju sadržaja i projekata, a koordinatorice džemata su prezentirale redovne aktivnosti u svojim džematima te ukazale na izazove i poteškoće s kojima se suočavaju u radu. Također su izrazile želju i spremnost za unapređenje budućih aktivnosti u džematima jer su žene izuzetno dobro prihvatile sadržaje koji su pokrenuti i realizirani u džematima. Istaknuto je da zbog objektivnih okolnosti i problema s prijevozom žene iz udaljenijih ruralnih sredina nisu u prilici da prisustvuju aktivnostima organiziranim u Goraždu ili Mostaru te su s velikim oduševljenjem i u velikom broju prisustvovale svim aktivnostima organiziranim u njihovim džematima. Koordinatorice džemata također su prenijele veliki broj pozitivnih komentara i izuzetno visoke ocjene svojih džematlijki za aktivnosti i sadržaje pokrenute ispred Odjela za brak i porodicu te je zaključeno da je to dodatni motiv i stimulans da koordinatorice u 2019. godini prošire aktivnosti u džematima.