A+ A A-

Radni sastanak sa direktorima i rukovodiocima predškolskih ustanova obdaništa/igraonica

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/galerija/05-03-2019-01-sastanak-obdanista

Uprava za vjerske poslove Rijaseta - Odjel za mektebsku nastavu i mlade je u ponedjeljak 4. marta 2019. god., u Sarajevu organizovala radni sastanak sa direktorima i rukovodiocima predškolskih ustanova - obdaništa/igraonica Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Sastanku su prisustvovali direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović, šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade dr. Enes-ef. Svraka, šefica Odjela za brak i porodicu dr. Safija Malkić, direktori i rukovodioci predškolskih ustanova - obdaništa/igraonica.

 Selamom i riječima dobrodošlice sastanak je otvorio i prisutne upoznao sa programom rada sastanka dr. Enes-ef. Svraka, a potom zamolio direktora Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlovića da se obrati. Direktor Smajlović je izrazio svoju radost i zadovoljstvo prisustvom mladih osoba koje rukovode i rade u predškolskim ustanovama, te kazao da se raduje što se toliko brige i pažnje posvećuje najmlađim uzraštajima putem predškolskih ustanova. Također, istakao je značaj i potrebu izrade jasnih i preciznih programa koji se primjenjuju u predškolskim ustanovama, kao i važnost pravnog normiranja i definiranja statusa ovih ustanova. Na kraju svog obraćanja uputio je riječi podrške ovom važnom segment odgojno-obrazovnog procesa i poželio uspješan rad sastanka.

U prvom dijelu učesnici radnog sastanka su ukratko predstavili predškolske ustanove ispred kojih dolaze istaknuvši najznačanije podatke i aktivnosti koje se realizuju, razmjenili iskustva i informacije koje im mogu biti korisne u daljem radu, te u nastavku razgovarali o vrlo važnim pitanjima značajnim za rad predškolskih ustanova.

Tokom razgovora učesnici radnog sastanka su također razmjenili informacije o stručnom usavršavanju odgajateljica i drugih uposlenika predškolskih ustanova, naglasili važnost i potrebu kontinuiranog stručnog usavršavanja, te dogovorili organizovanje zajedničkog stručnog seminara u Sarajevu, na kojem bi uzeli učešće predstavnici svih predškolskih ustanova.

Također, tokom razgovora a na osnovu dosadašnjih pozitivnih iskustava, dogovorena je primjena jednistvenih obrazaca za izradu godišnjeg plana rada i izradu godišnjeg izvještaja o radu predškolskih ustanova. Obzirom na rastući broj predškolskih ustanova konstatovano je da osjetna potreba izrade jedinstvenog Pravilnika o sistematizaciji i opisu radnih mjesta uposlenika, koji će biti osnova za izradu akta ove vrste u svim predškolskim ustanova. Također, usaglašen je stav o formiranju personalnih predmeta predškolskih ustanova na nivou Rijaseta i upisa u registar pravnih subjekata.

Na kraju je naznačeno da će Rijaset i u buduće finansijski podržavati rad ovih ustanova, učesnici satanka su izarzili svoje zadovoljstvo prisustvom sastanku i kazali da je bio konstruktivan i koristan.