Promo banner

A+ A A-

Uprava za vjerske poslove organizovala radne sastanke sa hatibima i koordintorima na nivou muftijstava

Na temelju plana rada za 2019. godinu, u Upravi za vjerske poslove Rijaseta tokom sedmice realizovano je niz značajnih aktivnosti. Naime, direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović je sa šefovima odjela dr. Enesom-ef. Svraka, dr. Safijom Malkić i mr. Mehom-ef. Šljivo prisustvovao radnim sastancima iz domena rada Odjela za mektebsku nastavu i mlade, Odjela za brak i porodicu i Odjela za hatabet, vaz i iršad.

Radni sastanak sa koordinatorima „Mreže mladih“ Islamske zajednice

  • 0101

U utorak 19. februara 2019. god., u organizaciji Uprave za vjerske poslove - Odjel za mektebsku nastavu i mlade, u Sarajevu je održan radni sastanak sa koordinatorima muftijstva/mešihata za rad s mladima. Sastanku su prisustvovali direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović, šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade dr. Enes-ef. Svraka i koordinatori za rad s mladima muftijstava i mešihata Islamske zajednice.

Nakon otvaranja sastanka, prisutnima se obratio i uputio poruku direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović, istaknuvši značaj i važnost organizovanog rada s mladima, našu ulogu i odgovornost u tom pogledu, te uputio riječi podrške u nastojanju ispunjavanja preuzetog emaneta.

U daljnem toku sastanak se odvijao shodno utvrđenom dnevnom redu i razgovaralo se o aktivnostima Mreže mladih realizovanim u prethodnoj kao i planiranim u tekućoj godini, uz zaključak da se započete aktivnosti završe što prije, a informacije po tom osnovu dostave Rijasetu u pisanoj formi.

U pogledu kampanje protiv kocke, Mreža mladih planira da realizuje istraživačko-edukativni projekat; ''Sportske kladionice i opasnost ovisnosti o klađenju'', te će se u narednom periodu poduzeti potrebne radnje i  aktivnosti za realizaciju ovog projekta. U pogledu organizovanja i realizacije Trećih susreta Mreže mladih usvojen je preliminarni program. Treći susret Mreže mladih održat će se u Novom Pazaru a suorganizator susreta je Mešihat Islamske zajednice u Srbiji. Također, na sastanku se razgovaralo i o najznačajnijim projektima Mreže mladih koji su planirani u 2019. godini i zaključeno je da tim projektima treba dati prioritet u pogledu realizacije i finansijske podrške.

Uprava za vjerske poslove - Odjel za mektebsku nastavu i mlade je u 2018. godini štampala knjigu za mlade Značaj čovjeka, autora Mustafe Prljače, koja će biti distribuirana i podjeljena aktivistima Mreže mladih, a promocija će biti upriličena tokom programa Trećih susreta Mreže mladih.

Na osnovu prethodnih iskustava učesnika radnog sastanka opšta ocjena je da su radni sastanci ove vrste potrebni i korisni, te da u radu s mladima samo organizovanim i institucionalnim pristupom možemo ostvariti uspjeh i dobre rezultate.

Održan sastanak sa koordinatoricama za brak i porodicu sa nivou muftijstava

  • 0101

U organizaciji Odjela za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH  u srijedu, 20. februara 2019. godine, održan je radno-konsultativni sastanak sa koordinatoricama za brak, i porodicu na nivou muftijstava Islamske zajednice u BiH i odgovornim osobama za rad sa ženama – predstavnicama mešihata Islamske zajednice u BiH na temu „Retrospektiva aktivnosti koordinatorica za brak i porodicu u periodu 2015-2018. i Plan rada za 2019. godinu“. Na sastanku je bilo prisutno devet koordinatorica sa nivoa muftijstava iz Bosne i Hercegovine i predstavnica Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji.

Cilj sastanka je bio osvrt i analiza realiziranih aktivnosti koordinatorica u periodu od 2015-2018. godine. Radno-konsultativni sastanak uvodnim obraćanjem otvorila je dr. Safija Malkić, šef Odjela za brak i porodicu i ukratko izložila aktivnosti i projekte za 2019. godinu planirane ispred Odjela za brak i porodicu sa fokusom na temu „Borba protiv poroka – poroka kocke“ koja je usvojena na Vijeću muftija i Rijasetu IZ u BiH. Potom se koordinatoricama obratio Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove i izrazio zadovoljstvo organiziranjem sastanka sa koordinatoricama koji je prilika za razmjenu iskustava, prezentiranje rezultata i analizu realiziranih aktivnosti i sadržaja u prethodnom periodu.

U nastavku sastanka učešće su uzele koordinatorice muftijstava koje su izložile zbirni izvještaj o aktivnostima u medžlisima u periodu od 2015-2018. godine, prezentirale najznačajnije rezultate i ukazale na izazove i problema u dosadašnjem radu te izložile plan aktivnosti i sadržaja za 2019. godinu.

Nakon izlaganja koordinatorica direktor Smajlović analitički se osvrnuo na prezentirane aktivnosti i sadržaje realizirane na terenu u proteklom periodu i u koordinaciji sa Odjelom za brak i porodicu, ukazao na očekivanja, perspektive i izazove u radu koordinatorica u narednom periodu i izložio prijedlog zaključaka, te obećao podršku u nastavku i unaprjeđenju aktivnosti i sadržaja iniciranih ispred Odjela za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH.

Shodno izlaganjima i diskusiji koordinatorica te prijedlogu zaključaka za unapređenje sadržaja i aktivnosti kao i statusa koordinatorica usvojeni su zaključci koji će biti dostavljeni muftijstvima i medžlisima.

Savjetovanje sa hatibima o Konceptu hutbe o porocima kockanja

  • 0101

Savjetovanje sa hatibima o Konceptu hutbe o porocima kockanja održano je 21. februara 2019. godine. Predstavnici 8 muftijstava učestvovali su na sastanku na kojem su iznesene preporuke hatibima kako da koncipiraju hutbe o porocima kockanja. Razmatrana su pitanja šerijatske i logičke argumentacije prilikom pripreme hutbe o porocima kockanja. Konstatovano je da je hutba važan medij  u buđenju svijesti kod ljudi, naročito kod najosjetljivijih kategorija - djece i omladine; kod kojih je neophodno djelovati preventivno u suzbijanju pošasti poroka kockanja, sportskog klađenja i igara na sreću.