Promo banner

A+ A A-

Susret predstavnika Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa studentima - teravih imamima na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu

  • 0101

Jučer je na Fakuletu islamskih nauka u Sarajevu održan susret predstavnika Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa studentima, teravih – imamima, određenim da svoju ramazansku praksu obavljaju u zemljama bošnjačke dijaspore.

Ispred Uprave za vanjske poslove i dijasporu studentima se obratio Mensur ef. Pašalić, šef Odjela za bošnjačku dijasporu, te stručni saradnici u Upravi Muhamed Jugo i Medina Mehmedović – Mulalić.

Ovom prilikom studentima su data određena uputstva i napomene u vezi njihovog ramazanskog angažmana u džematima u dijaspori. Mensur ef. Pašalić je skrenuo pažnju studentima na tri stvari koje trebaju uzeti u obzir kada je u pitanju njihova praksa: prije svega afirmacija islamskih vrijednosti i moralnih načela islama, ispravna prezentacija Islamske zajednice i njezinih institucija te države Bosne i Hercegovine i svakako posebnu pažnju usmjeriti na naše džematlije u dijaspori koji su daleko od svoje matice.

Medina Mehmedović-Mulalić govorila je o potrebi da se mladima u džematima posveti naročita pažnja i nastoji što više družiti i upoznati sa njima kroz organizovanje određenih ramazanskih aktivnosti koje bi i nakon ramazana bile održive u tim džematima.

Muhamed Jugo je govorio o važnosti poznavanja društveno- političkog konteksta zemalja u koju studenti odlaze na praksu radi boljeg razumijevanja i naših džematlija tamo, njihovih izazova i problema s kojima se susreću kao dijasporalne zajednice. Poznavajući društveno političke prilike, kulturu, medijske i druge standardne zemlje u kojoj borave studenti će bolje razumjeti i izazove s kojima se suočava bošnjačka dijaspora i naravno u skladu s tim i pripremati svoje hutbe, predavanja i druge aktivnosti.

Na kraju susreta predstavnici Uprave su studentima poželjeli uspješan boravak i rad u zemljama u koje odlaze kada su im uručena i rješenja o njihovom obavljanju ramazanske prakse.

Ove godine ramazansku prasku u dijaspori će obavljati 54 studenta i studentice raspoređenih u jedanaest država (Sjedinjene Američke države, Norveška, Švedska, Danska, Njemačka, Belgija, Holandija, Švicarska, Austrija, Francuska i Italija).