A+ A A-

Završena manifestacija „Dani džemata i džamija“

  • Dub-promocijaDub-promocija

Program ovogodišnje manifestacije „Dani džemata i džamija“ je počeo 20. aprila okruglim stolom u Sarajevu koji je tematizirao naslov „Urbana sredina-perspektive džematskog djelovanja, gdje su tretirana pitanja organizacije džemata u urbanim centrima i mahalama, infrastrukturalno praćenje standarda, te prednostima i izazovima sa kojima se imami i džematski odbori susreću u svom djelovanju u gradovima i gradskim centrima.

U ponedjeljak 23. aprila, u saradnji sa MIZ Velika Kladuša i Muftijstvom bihaćkim upriličena je tribina pod nazivom „Jedinstvo džemata-vjerska odrednica“, sa intencijiom prepoznavanja potencijala i resursa koji se mogu uključiti prvenstveno radi očuvanja džemata, njegovog unapređenja i institucionalnog organiziranja Zajednice, a sve na principima hanefijskog mezheba i maturidijskog akaida.

U utorak, 24. aprila u Konjicu, održana je tribina pod nazivom „Konjički džemati-nekad i sad“. Ovaj program imao je za cilj da predstavi stanje vjerskog organiziranja na teritorijalno razuđenim džematima, te izazovima sa kojima se susreću strukture Islamske zajednice na tom polju. Konstatovano je da se situacija u džematima općenito dosta promijenila u odnosu na onu kakva je bila nekad i da je neophodno tražiti i iznalaziti načine na kojima će džemat funkcionisati u skladu sa zahtjevima sadašnjeg a posebno budućeg vremena, posebno na područjima kao što je MIZ Konjic. Na području Medžlisu IZ-e Konjic sada ima 48 džamija, 20 mesdžida, 25 vakufskih – imamskih stanova, više desetina gasulhana, abdesthana i ostalih objekata, zbog migracije stanovništva stvaraju se poteškoće pri funkcionisanju džemata, ali i održavanja samih objekata, što je izazov sa kojim se suočavaju mnogi džemati na području Islamske zajednice.

U srijedu, 25. aprila, u saradnji sa Muftijstvom tuzlanskim, Uprava je organizirala okrugli stol pod nazivom „Brak, porodica i džemat“. Brak, porodica su dva stuba na kojima se temelji i počiva džemat kao temeljna i polazna organizacijska jedinica IZ, te je ovom prilikom ukazano na neraskidivu vezu i značaj braka, porodice i džemata na polju misijskog djelovanja, predanja i poslanja Islamske zajednice u cjelini.

U četvrtak, 26. aprila, Uprava je sa Muftijstvom mostarskim u Počitelju upriličili svečanost povodom 20. godišnjice obnove rada u džematima na području MIZ Čapljina, te prikazana izložba fotografija „Bjelina Počitelja“i kratki film o stradanju ali i upornosti, želji i entuzijazmu Bošnjaka da se vrate na svoja vjekovna ognjišta i obnove svoj društveni, kulturni i vjerski život.

U petak, 27. aprila, kao centralni događaj u sklopu manifestacije „Dani džemata i džamija“, upriličena je hutba u Kajseriji džamiji, koja je nosila naziv „Džemat pretpostavka duhovnog preporoda“, dok je u tekiji u Peharama, izveden prigodan program i održano predavanje na temu „Uloga tekije u džematskim aktivnostima“. Tom prilikom direktor Uprave za vjerske poslove je kazao da je Islamska zajednica u prošlosti imala velike alime Numanagića, Hadžibajrića, Čolića i druge koji su znali praviti ispravan spoj između šerijata i tarikata i u halki pronaći smiraj vjerničke duše. Na tom tragu i mi u Upravi za vjerske poslove tragamo o načinima organiziranja džemata te ulozi tekije i tekijskog džemata u afirmaciji društvenih, kulturoloških i vjerskih vrijednosti. Derviši su od dolaska islama na ove prostore bili uz narod i ulemu. Džemat je bio i prije i poslije nas, samo je pitanje hoćemo li mi biti tu, jer je sve na ovom dunjaluku u pokretu i zikru, poručio je direktor Abdibegović.

Tragajući za inovativnim pristupima i načinima rada sa džematlijama, Uprava za vjerske poslove je u saradnji sa Muftijstvom travničkim, u Novom Travniku organizirala tribinu „Škola Kur'ana, rad sa džematlijama“. Cilj tribine je bio da ukaže na načine i prednosti multipliciranog pristupa i rada sa džematlijama, što vrijeme u kojem živimo i prostor na kojem djelujemo od nas to i zahtijeva.

U petak, 04. maja, u svim džamijama na području Islamske zajednice u BiH, domovinskih zemalja i bošnjačke dijaspore, održana je centralna hutba vrhovnog poglavara Islamske zajednice, reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, kojom prilikom je odaslana poruka „da svaki naš odlazak u džamiju bude naš istinski povratak, Izvoru, Početku i Kraju našeg postojanja, povratak Onome koji poznaje šta na javu iznosimo a šta u grudima svojim krijemo. Što smo bliži Izvoru naše sjećanje na stajanje pred Bogom na danu suđenja bit će snažnije, a time će i naša spoznaja o sebi i krajnjem, neizbježnom cilju kojem idemo biti jasnija. Neka naša svijest o važnosti džema'ta nadvlada egoizam i sebičnost. Neka naša snaga praštanja braći i sestrama bude prepreka zavisti, mržnji i želji za osvetom. Neka naša budnost i briga nad džema'tom nadjača svaku malodušnost i podjele.“

Isti dan u Zenici je održan seminar za imame MIZ Zenica, pod nazivom „Džamija - temelj džemata (novoizgrađene džamije Zenice u periodu od 1998-2018. godine“. Sa ovog seminara je polučen zaključak da je džamija temelj društvene organizacije vjernika, te da je džemat kao zajednica uvijek imao svoje mjesto u historiji našeg društva i ne postoji razdoblje kada nije egzistirao. U današnjem vremenu, koje obilježavaju dinamizam, nužna je također dinamična pokretljivost novog pozicioniranja džemata u društvu kako bi odgovorio svom iskonskom zadatku da budu znak, vrijednosno i iskustveno dohvatljiv prostor. Čitajući znakove vremena i osluškujući stvarne potrebe ljudi, džematske zajednice, mogu biti mjesta istinskog iskustva vjere i stila islamskog života. Džematska zajednica odgaja vjernike za svjedočenje vjere u svim dimenzijama i uvjetima života, posebno profesionalnog i društvenog. Taj odgoj traje čitavog života, a počinje s najranijim godinama djetinjstva. Vrijeme prebrzo leti i ne dopušta Zajednici da ostane samo na pisanim analizama, dijagnozama i normativima. U tom je smislu svaki novi dan jedna nova šansa da se nešto učini boljim u životu i djelovanju naših džemata. A to ne mogu samo oni kojima je povjerena briga za pojedini džemat. Svi su članovi džematske zajednice odgovorni i pozvani ulagati svoje snage i talente u razvoj džemata. Moraju biti svjesni dinamike života i vjere. Za takav daljnji razvoj i djelovanje džemata potreban je odgoj svih članova, voditelja i vođenih, uz promjene u načinu planiranja, programiranja i djelovanja, te u odnosu imam - džematlija. To je preduslov za zajedništvo i saradničke odnose unutar džematske zajednice. A naš Poslanik a.s. je rekao „...Allahova ruka je nad džematom...“ i to vjerniku treba biti podstrek da džematsku zajednicu čuva, da je unaprjeđuje te da tim djelovanjem naše džamije ostvaruju svoju ulogu u našem narodu i u svijetu.

U subotu, 05. maja 2018. godine, u džematu Dub, MIZ Travnik, organizirana je svečanost povodom promocije mladog džemata nastalog iz mekteba. U toku programa prisutnim džematlijama se obratio direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret Abdibegović čestitajući djeci, roditeljima i imamu kazavši da se prati dobar rad imama na terenu. On je tom prilikom kazao: „Danas smo sretni da možemo vidjeti da smo našu vjeru i kulturu prenijeli na naše mlađe naraštaje. To je rezultat rada i misije naših predaka koji su nama ostavili taj emanet. Ovaj mladi džemat je znak roditeljske brige i truda imama. Ne smijemo zaboraviti da su djeca znak Božije milosti i rezultat roditeljske ljubavi, a najljepše što čovjek može darovati svom potomstvu je ispravna vjera i dobra odgoj. Naši mektebi svjedoče da su naša mektebska djeca njegovana. Mi u Zajednici trebamo ići u susret čovjeku jer ako mi ne popunimo taj prostor onda će doći neko drugi. Spoj porodice i džemata je dobar znak na tom putu, a mekteb je osnova našeg džemata i buduće generacije koja će nositi džematske aktivnosti, kazao je direktor Abdibegović.

Kao vid priznanja i nagrade za njihov trud i angažman Uprava je ugostila 50 polaznika ovog mekteba, koji su 06. maja na finalnom takmičenju polaznika mekteba na nivou Rijaseta u Begovoj džamiji, učestvovali u izvođenju mevludskog dijela programa.

U ponedjeljak 07. maja 2018. godine okruglim stolom pod nazivom „Džemat status i izazovi“ završena je druga po redu manifestacija „Dani džemata i džamija“, koju Uprava za vjerske poslove, Odjel za džemat imama, organizaciju i razvoj vjerskog života, organizira povodom „Dana džamija“.

Program je organiziran u saradnji sa Muftijstvom banjalučkim, a učešće na ovom okruglom stolu uzeo je određeni broj glavnih imama sa područja muftijstava i mešihata, koji su u svojim opservacijama iznijeli svoja iskustva, prijedloge, sugestije i viđenje u pogledu stanja džemata na području njihovih medžlisa, kao i određene prijedloge u njegovom budućem pozicioniranju.

Konstatovano je da je stanje u našim džematima direktna posljedica nekoliko faktora:

Agresije na našu zemlju, što je dovelo do pomjeranja džemata.

Ekonomska migracija stanovništva.

Nepovoljna i neujednačena zakonska regulativa iz domena socijalne i društvene zaštite.

Negativni prirodni priraštaj stanovništva.

Također, skrenuta je pažnja da je imam centralna figura džemata, te da od njegovog angažmana direktno ili indirektno zavisi i kretanje u džematu. Isto tako ukazano je na važnost institucionalnog djelovanja i predstavljanja, a u tom smislu neophodno je izgrađivati osjećaj pripadnosti džematu i međusobne solidarnosti kod svih pripadnika Zajednice.

Uprava za vjerske poslove