A+ A A-

Gazi Husrev-begova biblioteka članica Unije nacionalnih biblioteka država turskog govornog područja i srodnih zajednica

Na poziv Nacionalne biblioteke Republike Turske, u periodu 31.10.-1.11.2017. godine U Antaliji (Republika Turska), održan je sastanak direktora nacionalnih biblioteka zemalja turskog govornog područja i srodnih zajednica. Sastanku su prisustvovali predstavnici 9 članica osnivača Unije nacionalnih biblioteka zemalja turskog govornog područja i srodnih zajednica (Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Akraba Toplulukları Millî Kütüphaneleri Birliği - TÜRKÜBİR): Azerbejdžana, Baškurdistana (Ruska Federacija), Tataristana (Ruska Federacija), Gagauzije (Moldavija), Kazahstana, Kipra, Kirgistana, Uzbekistana i Turske, te predstavnici 3 države u ulozi članica posmatrača: Bosne i Hercegovine, Mongolije i Jakutije (Ruska Federacija). Predstavnici Bosne i Hercegovine na sastanku bile su Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine i Gazi Husrev-begova biblioteka. Iako je Gazi Husrev-begova biblioteka jedina članica Unije koja nema status “nacionalne biblioteke”, zbog svojih unikatnih specijalnih zbirki, koje na određeni način predstavljaju zajedničko kulturno naslijeđe svih država članica ove Unije, te svoga dosadašnjeg rada na očuvanju i obradi istih, dobila je poziv da se aktivno uključi u osnivanje ove multinacionalne organizacije.

15 11 2017 07 ghb unija biblioteka

U prvome dijelu sastanka predstavnici članica Unije TÜRKÜBİR-a imale su priliku predstaviti fondove i aktivnosti svojih biblioteka. U svome obraćanju direktor Gazi Husrev-begove biblioteke, mr. Osman Lavić, izrazio je zadovoljstvo uspostavljanjem ove zajednice, koja je od velikog značaja za svaku njenu članicu, posebno zbog toga što se ovaj trenutak poklapa sa upisom Rukopisne zbirke GHB-a u UNESCO-ov Registar “Memorije svijeta”, posvećen svjetskoj pokretnoj kulturnoj baštini. Direktor je istakao da su to dva izuzetna poklona Gazi Husrev-begovoj biblioteci u godini kada Biblioteka obilježava 480. godišnjicu svoga osnivanja.

Na sastanku je prezentiran prijedlog Statuta Unije, koji je jednoglasno usvojen, te je nakon potpisivanja istog od strane predstavnika članica i službeno osnovana “Unija nacionalnih biblioteka zemalja turskog govornog područja i srodnih zajednica”. Sjedište Unije će biti u Ankari a u skorije vrijeme se očekuje pridruživanje i nekoliko novih članica, koje su već izrazile želju za uključenjem u ovu respektabilnu organizaciju.

Cilj osnivanja ove Unije je uspostavljanje pravnog okvira za tješnju saradnju među njenim članicama, te dalji doprinos kulturnoj i naučnoj saradnji zemalja članica kroz zajedničke projekte. Istaknuto je zadovoljstvo što su na ovogodišnjoj Generalnoj Skupštini UNESCO-a u Parizu osim Sarajevske Hagade i rukopisne zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke, u Registar Memorija svijeta upisana i dva svjetska kulturna dobra, koja se čuvaju u Republici Turskoj, a radi se o djelima “Divanü Lügati’t-Türk” i “Karta Piri Reisa”.

(www.ghb.ba)