edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li muž može raspolagati/upravljati ženinom platom?

Pitanje:

Selam!

Radim i imam dobru platu. Imam li ja pravo da raspolažem svojom platom i pomognem roditelje koji su u potrebi ili moj muž ima pravo da mi uprkos mom protivljenju uzme platu i uskrati da pomognem roditelje?

Odgovor:

Jedna od intencija Šerijata jeste i zaštita imetka svake osobe, a ta zaštita obuhvata i pravo raspolaganja (upravljanja) vlastitim imetkom. Muhamede, a.s., je rekao: „Svaki pojedinac je najpreči (da raspolaže) svojim imetkom, (preči je) i od svog oca, svog djeteta i svih ostalih ljudi.“ (Ed-Darekutni). Sklapanjem bračnog ugovora ne stiče se pravo raspolaganja tuđim imetkom, makar to bio i imetak supružnika. Međutim, supružnici treba da se dogovaraju o stvarima koje su od zajedničkog interesa u cilju očuvanja i unaprjeđenja porodičnog života.

U osnovi, muž je taj koji privrjeđuje i finansira sve porodične troškove, a supruga je dužna da se brine o domu i njegovim unutrašnjim potrebama. Međutim, sve je više žena koje rade izvan kuće obavljajući razne poslove u različitim oblastima i zanimanjima. Takav društveni angažman žena neminovno iziskuje preraspodjelu poslova i uloga te zahtijeva i nameće nove troškove u izdržavanju porodice. Ako ženin angažman zahtijeva nove troškove, logično je i pravedno da zaposlena žena participira u izdržavanju porodice, odnosno da snosi dodatne troškove proistekle iz njenog angažmana na radnom mjestu izvan doma.

Prema tome, supružnici se trebaju dogovarati i kompromisno rješavati eventualne nesuglasice u vezi načina raspodjele stečenih sredstava.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH