Logo

Spontani pobačaj i post

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Ja sam imam problem u ranoj trudnoći, naime u 8 sedmici prilikom ultrazvučnog pregleda ustanovilo se da plod nema otkucaje srca. Zatim je uslijedilo manje  krvarenje. Doktor je donio odluku da operativnim putem trebam prekinuti trudnoću, a da bih imala operaciju pod anestezijom moram čekati nekoliko dana. Da li smijem klanjati u danima do operacije dok imam krvarenje?

Da li bih mogli pojasniti, kako postupiti i nakon operacije, jer i poslije operacije javlja se krvarenje, da li i u ovom slučaju vrijede pravila nifasa?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Pretežno je mišljenje da se tu radi o istihazi, te da se primjenjuju propisi koji važe za to stanje, tj. abdest za svaki namaz. Nema zapreke da žena u tom stanju posti. To važi za slučaj ukoliko zametak nije u fazi razvoja da se razaznaju ljudski organi. Neki savremeni učenjaci preciziraju da je to vrijeme do 80 dana starosti zametka. Ukoliko su ti organi jasno izdiferencirani, onda se krv koja otiče nakon pobačaja tretira kao stanje nifasa. Može se o tome konsultirati sa svojim ginekologom. A Allah najbolje zna.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.