Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Iznos fidje za propuštene dane ramazanskog posta

Pitanje:

Selam!

Imam pitanje vezano za moga oca koji ima 92 godine i invalid je (ne vidi,ne čuje, nepokretan je) i slabog imovnog stanja. Nije u stanju da posti mjesec Ramazan.

Moj otac pita je li po vjerskim propisima obavezan da plati novcem to što ne može da posti (da da za hranu nekome), i ako je obavezan koliko bi to trebalo biti izraženo u KM?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Uzvišeni Allah je rekao: „Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane.“ (El-Bakare, 184.) Iz ovog ajeta izvodi se propis da ako osoba zbog duboke starosti ili bolesti nije uopće u stanju postiti, dužna je dati fidju, tj. za svaki dan posta nahraniti jednog siromaha. Ta obaveza se može izvršiti direktnim hranjenjem siromaha, a može se dati i u novcu.

Fidja za jedan dan posta iznosi koliko treba za jednodnevnu ishranu jednog siromaha, odnosno onoliko koliko iznosi sadekatul-fitr za jednu osobu. S obzirom na to, da ovaj ramazan traje 30 dana Vaš otac treba izdvojiti 210 KM. Uplatu može izvršiti kod Vašeg mjesnog imama na posebnim blokovima za fidju. Spomenuta sredstva Islamska zajednica će iskoristiti za ishranu i pomoć siromašnih muslimana.

Ukoliko Vaš otac ima mogućnosti da izvrši fidju, dužan je to učiniti, ukoliko nema, onda kada mogne, a ako ne mogne nikako, s njega spada obaveza. Allah nikoga ne zadužuje preko njegovih mogućnosti. Savjetujemo Vam da izvršite ovu obavezu za Vašega oca, ukoliko ste u prilici.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH