Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Odgađanje posta u ljetnom i napaštanje u zimskom periodu

 Pitanje:

Esselamu alejkum!

Već sam Vam se obraćao sa pitanjem u vezi sa postom i fidjom u slučaju nemogućnosti izvršavanja obaveze posta. Naime, ja imam trombozu glavne jetrene vene i imam sklonost bržem grušanju krvi nego kod zdravih osoba što povećava rizik od nastanka trombova. Na moje pitanje vezano za obavezu posta, odgovorili ste mi već ranije da mogu dati fidju jer su mi ljekari iz Njemačke kao i iz BiH preporučili da ne postim, jer se prilikom posta gubi tečnost i povećava rizik od tromboze, a naročito u vrijeme dugih ljetnih dana, bez obzira na terapiju koju uzimam.

Moje novo pitanje glasi: da li ja na sebe mogu preuzeti rizik da postim u zimskom periodu kada su kraći dani, pri čemu bi vodio računa da ne postim dugo uzastopno, nego npr. dva puta sedmično i tako ispunim obavezu posta? Jesam li ispravno postupio rizikujući da se nešto desi ili trebam ostati pri ranijem stavu da dajem fidju? Smijem li bez konsultacija sa vjerskim autoritetom sam na sebe preuzeti donošenje takve odluke?  

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Što se tiče mogućnosti napaštanja u zimskom periodu, kada su dani kraći, s obzirom na Vaše zdravstveno stanje, trebate se konsultirati s Vašim ljekarom. U tom smislu, ne možemo Vam odgovoriti ni pozitivno ni negativno.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH