Logo

Uticaj sredine i mjesnih običaja na šerijatske propise

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Moji se roditelji nisu vjenčali pred hodžom već pred matičarem. Mi smo se dogovorili (supruga i ja) da ona uzme moje prezime. Moje mišljenje je da ipak sredina i način života u Indiji, Engleskoj i kod nas nisu isti pa tako i samo tumačenje šerijata ima vezu s mjestom dolaska, dok moj prijatelj tumači strogo šerijat. Znam da nijedan od nas dvojice nije podoban za tumačenje pa Vas zato pitamo.

Da li ima uticaj sredina - mjesni običaji, na šerijat a oni se u suštini ne kose sa šerijatom kao npr. sedmine, četeresnice, mevludi, vjenčanje, razvod, uzimanje prezimena i slično.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Običaj ('urf) je jedan od  pomoćnih izvora šerijatskog prava, koji se može koristiti u rješavanju pitanja koja nisu normirana izravno jasnim tekstovima Kur'ana i Sunneta niti su riješena idžmaaom (konsenzusom uleme) ili kijasom (analogijom). Običaj suštinski ne može mijenjati šerijatske propise, jer bi tada šerijat u osnovi bio izlišan i suvišan, ali se u tumačenju šerijatskih propisa i njihovoj primjeni putem fetvi mogu uzeti u obzir promjena vremena i prostora, postupajući po načelima postepenosti, olakšavanja, uvažavanja stanja nužde i potrebe, razumijevanja prioriteta itd.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.