Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Pisanje testamenta

Pitanje

Selam alejkum.

Htio bih da napišem testament pa bih želio da znam kako da podijelim imovinu koju smo moja žena i ja zajedno stekli, imamo dvoje ženske djece i treće na putu ako Bog da, žive roditelje i dvije sestre, a žena ima majku, brata i tri sestre.

Od imovine imamo kupljen stan u kojem sada živimo i nismo ništa dužni za taj stan i nemamo namjeru da ga prodajemo a vrijedi 80000 eura. Imamo 3 godine staro auto koje sad vrijedi 12000 eura. Od para imamo nešto na dječijem računu i nešto što je žena uštedjela na svom računu, ukupno 4000 eura.

Zanima nas kako da ovu imovinu podijelimo u slučaju moje smrti da li samo ja odlučujem kako da se ovo podjeli ili ima i moja žena pravo  da o ovome odlučuje.

Želim navesti isto da sam dužan hanumi jedan dio mehra oko 4000 eura.

 

Odgovor

Esselamu alejkum!
Načelno, testament nasljednicima nije dozvoljen, posebno ukoliko predviđa podjelu imovine koja nije u skladu sa šerijatskim propisima, osim ako se nasljednici saglase s takvim testamentom. Testament nenasljednicima je dozvoljen u okviru jedne trećine imovine. Vi prije svega trebate razgraničiti šta je tvoja, a šta imovina tvoje supruge budući da imate istih, ali i različitih nasljednika. Ukoliko ste je zajedno stekli, računajući da ćete je smatrati zajedničkom,  onda vam pripada po pola. Djeca su zajednički nasljednici oboga.  Kad je riječ o tvojoj imovini, kćerkama, ukoliko ih je dvije i više, pripadaju dvije trećine imovine (u ovom slučaju 18/24) pod uvjetom da nemaš muške djece. Supruzi, ako te nadživi, pripada osmina (3/24), a ostatak (5/24) pripada ocu i majci. Što se tiče njene imovine, također dvije trećine pripadaju kćerkama (u ovom slučaju to je 8/12) , četvrtina tebi, ako nadživiš suprugu (3/12), šestina njenoj majci (2/12). Budući da je zbir dijelova veći od nazivnika, to bi umjesto dvanaestina bile trinaestine (8/13, 3/13, 2/13). 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH