Logo

Izostavljanje namaza zbog zaborava

Pitanje:

Esselamu Alejkum!

Zaboravio sam klanjati ikindiju namaz. Zanima me da li zaista ovo mogu nazvati zaboravom; imao sam priliku da klanjam ikindiju dok sam bio kod prijatelja, međutim bio sam ubijeđen da ću stići kući klanjati(nije bilo sumnje da neću stići, kuća mi je jako blizu njegove i ostalih lokacija na kojim smo bili). Nakon toga zajedno smo otišli negdje, i potom sam požurio na iftar kući. U međuvremenu sam potpuno zaboravio na ikindiju. Kada sam imao priliku klanjati je, nisam ni najmanje sumnjao da je neću stići klanjati (šta više, sve vrijeme koje smo proveli, u bilo kojem trenutku sam mogao otići kući koja je jako blizu i klanjati, međutim kao što rekoh potpuno sam zaboravio).

Tek nekad nakon iftara, sjetio sam se ikindije i nisam mogao da vjerujem. Zanima me da li je ovo zaboravljen ili namjerno ostavljen namaz? Zaista sam zaboravio na ikindiju, iako nisam imao ni najmanju namjeru ne klanjati je nikako. Samo sam imao namjeru odgoditi je za vrijeme kada dođem kući. Također sam naišao na ovaj hadis koji mi je stvorio dodatne dileme:

"Ko namjerno ostavi ikindiju namaz njegovo djelo je poništeno" .

Da li se misli potpuno ostaviti, tj. namjerno ne klanjati, ili odgoditi?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Prema navedenom vaše stanje se tretira zaboravom jer niste imali namjeru izostavljanja (neklanjanaja) ikindije namaza nego privremeno odgađanje njenog obavljanja. Privremeno odgađanje obavljanja namaza je dozvoljeno pod uvejtom da se namjerava obaviti namaz u njegovom vremenu,  mada je najbolje obavljati namaz u njegovo prvo vrijeme, što potvrđuje i vaš slučaj.

Od Allahova Poslanika, a.s., se prenosi više hadisa u kojima on ukazuje na poseban značaj ikindije namaza. Jedna od tih hadisa jeste i hadis kojeg ste vi naveli u pitanju. Komentatori hadisa navode dva značenja ovog hadisa, shodno namjeri onog ko je izostavio ikindiju namaz.

Onaj ko izostavi ikindiju namaz iz ubjeđenja da ona nije obavezna sva njegova djela se brišu jer on postaje nevjernik s obzirom na to da poriče opće poznatu vjersku obavezu.

Onaj ko namjerno izostavi ikindiju namaz iz nemara, a ne iz ubjeđenja da ona nije obavezna, i ne obavi je u njenom vremenu izgubio je sevape svoga djela, ali mu nisu poništena sva njegova djela.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.