A+ A A-

Obavljanje sedždei-tilavet tokom klanjanja namaza

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Imam pitanja za Vas.

1. Kako postupiti u namazu kada proučimo ajet nakon koga bi trebali uraditi sedždu tilawet, ali mi to ne učinimo nego nastavimo učiti sljedeće ajete, npr. učimo cijelu suru Inšiqaq na jednom rekatu?

2. Koliko treba čekati nakon izlaza sunca da bi mogli klanjati duha namaz,znaci koliko trebamo čekati kada sunce izlazi,kada je na sredini neba i kada zalazi,koliko minuta tada je zabranjeno klanjati?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

1. Prema propisu u našem mezhebu, sedždei-tilavet u namazu spada u neodložnu obavezu (vadžib mudajjeq), zato što je postala obaveza na temelju onoga što je dio namaza (kiraet u namazu), pa je time pripojena postupcima u namazu, tj. postaje dijelom namaza. Ako se kiraet završava učenjem ajeta sedžde, klanjač može učiniti zasebnu sedždu i vratiti se na kijam i učenje Kur'ana, a može je pripojiti redovnom ruku'u i sedždi. Međutim, ukoliko se kiraet ne okonča ajetom sedžde, već se nastavlja s kiraetom tri i više ajeta, tada je potrebno samostalno učiniti sedždei-tilavet i vratiti se na kijam i nastaviti učenje Kur'ana. Ako klanjač ne bi učinio sedždei-tilavet, već nastavio učiti tri i više ajeta, onda je propustio učiniti namaski vadžib i obavezan je učiniti sehvi-sedždu zbog tog propusta.

2. Vrijeme klanjanja Salatu Duha nastupa kada se sunce pojavi na horizontu koliko za jedno koplje, otprilike sat vremena po izlasku sunca. Podne nastupa čim sunce malo krene s polovine neba (zeval), za šta je dovoljno dvije-tri minute, a što se tiče zalaska sunca, čim zađe, nastupa vrijeme akšam namaza. Prije toga, pokuđeno je vrijeme koje prethodi zalasku sunca, tj. s pojavom sunčevog crvenila.

FaceBook

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice