Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li učestalo brisanje znoja u namazu kvari namaz?

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Moja majka ima vrlo izražene tegobe usljed klimaksa. Jedna od njih su valunzi s velikim količinama znoja koji se koncentrira isključivo u predjelu glave i lica. Prilikom klanjanja teravih namaza potpomaže se brisanjem lica krajem mahrame ili manjim komadom gaze, pa joj je jedna sestra sugerirala da na taj način "kvari abdest". 

Tragali smo za odgovorima u literaturi da li ta radnja kvari abdest ili namaz i nismo došli do nekog konkretnijeg odgovora. Po pitanju gubitka abdesta ništa, a da li kvari namaz možda da bi moglo doći u vezu sa mekruhom. Napominjem da su to zaista velike količine znoja koji joj doslovce kvasi glavu, ide u oči pa pravi dodatne probleme. Kao i da brisanje čini samo iz nužde, diskretno i nikako na način da ometa namaz drugima.

Da li joj ova radnja uistinu kvari abdest, kako je rekla sestra u džamiji ili namaz i da li zbog ovog problema ne može odlaziti na teravih i druge namaze u džematu?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Bespotrebne učestale radnje koje nisu dio namaskih radnji utiču na bitnu karakteristiku namaza - skrušenost, te se tretiraju mekruhom, koji može prerasti u radnje koje kvare namaz, ali ne i abdest. U konkretnom slučaju, riječ je o potrebi, pa se može tretirati izuzetkom, koji se primjenjuje u okviru potrebnog. Prema opisu koji ste naveli, spomenuta radnja ne kvari ni abdest ni namaz.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH