Promo banner

A+ A A-

Ustrajnost u izvršavanju ramazanskog posta u vrijeme vojne vježbe

  • P1020403P1020403

Dana 16.05.2019. godine, upriličen je iftar na lokaciji kasarne „Adil Bešić“ u Bihaću. Tom prilikom, u prisustvu velikog broja gostiju iz sistema odbrane, ali i drugih društvenih sfera, u povodu 20. godišnjice Vojnog muftijstva, uručena je zahvalnica za nesebičan doprinos radu Vojnog muftijstva u strukturi Islamske zajednice u BiH i Ministarstva odbrane bivšem muftiji bihaćkom, Hasanu-ef. Makiću. Zahvalivši se na svesrdnoj i nesebičnoj podršci radu i djelovanju Vojnog muftijstva, zahvalnicu je uručio vojni muftija Hadis-ef. Pašalić.

Ovom prilikom Vojni muftija je uputio i riječi podrške pripadnicima 2. pješadijskog bataljona iz Bihaća koji će u periodu od 21.05. do 07.06.2019. godine učestvovat će na međunarodnoj vojnoj vježbi "Immediate Response 19". Vježba će biti realizovana u dvije faze. Prva faza će se provoditi na poligonu u mjestu Slunj – Republika Hrvatska, a druga u vojnoj bazi u mjestu Kapusvar – Republika Mađarska. Pripadnici ovog bataljona bit će u jedinici koja će biti formirana od predstavnika 11 zemalja. Period angažovanja jedinice na terenu poklapa se sa drugom polovinom mjeseca ramazana i Bajrama.

Imajući u vidu da značajan broj pripadnika jedinice prakticira islamske ibadete obavljanja namaza i posta, tokom vježbe će biti angažovan i bataljonski imam Enver-ef. Merdić koji će biti zadužen za organizaciju i realizaciju vjerskih aktivnosti. Neke od planiranih vjerskih aktivnosti su: organizacija sehura i iftara za postače, obavljanje dnevnih namaza, učenje ramazanske mukabele sa komentarom na dio proučenog džuza, obavljanje džuma-namaza, obavljanje bajram-namaza, obilježavanje Dana Bedra i Lejletu-l-Kadra, te podučavanje pripadnika jedinice potrebnim islamskim propisima za prakticiranje vjere u terenskim uslovima.