A+ A A-

Izaslanik premijera Malezije dr. Mujahid Yusof posjetio mostarskog muftiju

19 04 2019 02 mostar posjeta

Specijalni izaslanik Premijera Malezije dr. Muhameda Mahatira dr. Mujahid Yusof (Mudžahid Jusuf) sa višečlanom delegacijom u okviru posjete Bosni i Hercegovini danas je posjetio mostarskog muftiju  mr. Salem ef. Dedovića.

Glavni povod njegove posjete Bosni i Hercegovini je učešće na Međunarodnom Sarajevo halal forumu. Na Fakultetu Islamskih nauka ranije je održao predavanje o srednjem putu islama, odnosno, idejnom poimanju islama koji pravi snažan otklon od svake vrste radikalizma i ekstremizma, putu koji poziva na dijalog i suživot sa drugima i drugačijima, kakav je slučaj i u Bosni i Hercegovini gdje se susreću i zajedno žive različiti narodi i religije. „Drago mi je da sam danas imao priliku čiti od muftije da se i on u svom radu zalaže i zagovara iste principe koje i mi promoviramo i u našoj zemlji i na međunarodnom planu“, kazao je dr. Mujahid Yusof. U kratkom razgovoru muftiji Dedoviću je predstavio model organiziranja Malezijske države sastavljene od više nacionalnih, etničkih, kulturnih i vjerskih zajednica. „Taj malezijski model je poželjan i prihvatljiv. Radi se o modelu koji je izgrađen na idejama pluralizma, na idejama otvorenog islama, uvažavanja i saradnje. Radi se o mirotvornom konceptu i drago nam da je Njegova ekselencija prepoznala te elemente i u našoj filozofiji i idejama koje propagiramo, za koju tražimo sagovornike i podršku u Mostaru i u Hercegovini u cjelini“istakao je muftija Dedović. Ocijenio je da su malezijska iskustva pluralizma dragocjena i značajna za današnji globalizirani i međusobno povezani svijet u kojem ne bi smjelo biti isključivosti. „Isključivosti se, nažalost, pokušavaju nametati i potencirati. Malezija je otvorena zemlja sa prepoznatljivim modelom unutrašnje kohezije koji daje rezultat na svim drugim planovima, i to je nešto što je poželjno i nešto na čemu i mi trebamo insistirati ako želimo uhvatit korak sa svijetom i vremenom u kojem živimo. Za nas u Bosni i Hercegovini je jako važno da su odnosi sa Malezijom u ekspanziji, da sve veći broj malezijskih turista dolazi u našu regiju i da se turizam, kao važna grana privrede za Mostar i Hercegovinu i dalje nastavi razvijati“. Kazao je muftija. 

I dr. Mudžahid Jusuf, koji danas obavlja funkciju ministra za vjerska pitanja u Vladi Malezije, diplomirao je, kao i muftija, na prestižnom univerzitetu Al-Azhar pa su se u razgovoru kratko zadržali i na važnosti i doprinosu ovog Univerziteta muslimanima i muslimanskim zemljama u svijetu.