Promo banner

A+ A A-

Hafiska dova dvojici hafiza učenika Medrese „Džemaludin-ef. Čaušević“

15 04 2019 03 hafiska dova cazin

Deseti april već tradicionalno se u Medresi „Džemaludin-ef. Čaušević“ obilježava kao Dan škole, odnosno Dan vakifa koji su svojim zalaganjem doprinijeli otvorenju nove Medrese i koji i dan-danas pomažu njen rad.

Kao i svake godine, i ove godine kolektiv Medrese se potrudio da organizacija Dana škole, na koji inače budu pozvani svi vakifi, bude na što većem nivou.

Pored Dana škole ove godine Medresa je imala čast da promovira i dvojicu novih hafiza što je, vjerujemo, bio razlog za posjećenost iznad očekivane.

Riječ je o dvojici učenika cazinske medrese, Talha Tričić i Malik Bajrić, koji su u ponedjeljak 01. aprila 2019. godine u Sarajevu, pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, uspješno okončali učenje Kur'ana napamet te time stekli časnu titulu hafizul-Kur'an.

Talha Tričić, maturant ove škole, rođen je 31.10.2000. godine u Šturliću kod Cazina, od oca Sulejmana i majke Razije, s Kur’anom se druži od osnovne škole.

Malik Bajrić, sin hfz. Muharema i Amele, učenik drugog razreda Medrese, rođen je 02.04.2002. godine u Bosanskoj Krupi. Obojica su hifz učili pred muhaffizom hfz. Mehmedom-ef. Kudićem, profesorom Cazinske medrese.

Nakon klanjanja podne-namaza upriličen je ručak za zvanice, a nakon toga počeo je program povodom Dana škole i hafiska dova u prisustvu devet hafiza, čuvara Allahove knjige: prof. hfz. Mehmed Kudić, prof. hfz. Suad Šahinović, hafiz Hamza Kanurić i hafiz Ajdin Okić, učenici naše škole, zatim hafizi gosti: hafiz Dževad Šahinović iz Bužima, hafiz Emrah Litrić – Bihać, hafiz Abdurrahman Osmanović – Bihać, hafiz Muharem Bajrić – Bosanska Krupa i hafiz Edin Fajković – Bihać.

Učenici voditelji, Merjem Ljubijankić i Amel Koženjić, čitali su veoma impresivnu konferansu i najavljivali govore naših gostiju zvanica, a hor Medrese svečanost je uljepšao učenjem ilahija.

Između ostalog su naglasili činjenicu da je Dan škole trajni podsjetnik na preuzeti amanet, ali i dan sjećanja na vakife koji su preselili na bolji svijet, ako Bog da.

Direktor Medrese prof. Enes-ef. Ljubijankić prvi se obratio prisutnima želeći im dobrodošlicu i  naglasio evidentnost o tome koliko je Medresa važna vakifima, tj. Krajini i Krajišnicima i da o tome najbolje govori porast broja vakifa. Muftija bihaćki Hasan-ef. Makić čestitao je Medresi tri događaja – Dan škole, Dan vakifa i hafisku dovu te je naglasio značaj vakufa i vakifa.

Jusuf Bajraktarević prisutnima se obratio i čestitao školi, hafizima i njihovim roditeljima ispred gradonačelnika Grada Cazina Nermina Ogreševića.

Armin Halitović, načelnik Općine Bosanska Krupa, bio je u svojstvu domaćina jer je ove godine Općina Bosanska Krupa bila suorganizator, pored Općine Cazin koja je inače domaćin suorganizator na ovoj manifestaciji. On je čestitao hafizima i školi i konstatirao činjenicu da je reis Džemaludin Čaušević porijeklom iz Bosanske Krupe te da i danas slovi za jednog od najznačajnijih Krajišnika i učenjaka s ovog područja.

Ispred Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, odnosno Uprave za obrazovanje govorio je Seid Eminović, a Mirsad Topčagić u svojstvu savjetnika premijera Unsko-sanskog kantona.

Ispred reisu-l-uleme obratio se Imail Smajlović koji je uputio čestitku hafizima i govorio o razlici između činjenja dobra i činjenja zla.

Hafizima je na kraju dovu proučio njihov ponosni muhaffiz hfz. prof. Mehmed Kudić. Diplome hafizima Talhi i Maliku uručili su Ismail Smajlović i Muftija bihaćki Hasan-ef. Makić. Poklone ispred Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihać uručio je dekan dr. Hajrudin Hodžić, a ispred Medrese direktor prof. Enes-ef. Ljubijankić.

Na kraju manifestacije klanjana je ikindija-namaz i proučena dova na hatmu koju profesori Medrese već tradicionalno uče svake godine za umrle vakife koji su, kako smo ranije naveli, najviše zaslužni za otvor nove zgrade i koji svojom nesebičnom pomoći konstantno pomažu njeno djelovanje.