Promo banner

A+ A A-

Mutija zenički organizirao prijem u čast prof. Mahmuta Karalića i glavnih imama i imama doktora i magistara

  • 0101

U utorak 19. februara 2019. godine muftija zenički doc. dr. sc. Ejub ef. Dautović organizirao je prijem za profesora Mahmuta Karalića i glavne imame i imame Muftiluka zeničkog koji su doktorirali i magistrirali.

Povod organiziranja prijema u Muftijstvu zeničkom bio je dodjela prestižne međunarodne nagrade "Šejh Hamed" za prevodilaštvo i međunarodno razumijevanje profesoru Mahmutu Karaliću. Nagrada ‘’Šejh Hamed’’ profesoru Karaliću dodijeljena je na ceremoniji u glavnom gradu Katara Dohi, u decembru mjesecu 2018. godine. Nagrada je uspostavljena 2015. godine kao globalna nagrada iz oblasti prevodilaštva, a njenu dodjelu nadzire Odbor povjerenika kroz natječaj koji je otvoren za ljude iz cijelog svijeta i kojeg ocjenjuju nezavisni ocjenjivački paneli. Nagrada se dodjeljuje kao priznanje prevođenju, promoviranju mira i širenju znanja, te doprinosu kojeg prevodioci imaju u povezivanju kultura.

Profesor Karalić zahvalio se muftiji na prijemu, ističući da mu je nagrada ‘’Šejh Hamed’’ međunarodno priznanje za dugogodišnji rad, da zbog velike konkurencije nije očekivao da će biti ovogodišnji laureat, te da ga posebno raduje što ovo veliko međunarodno priznanje dolazi u okolnostima kada se rad učenih ljudi u našem okruženju zanemaruje i ne priznaje od šire društvene zajednice.

Muftija zenički čestitao je profesoru Karaliću na dodjeli prestižnog međunarodnog priznanja ‘’Šejh Hamed’’, te mu je zaželio dobro zdravlje i još puno uspjeha u oblasti prevodilaštva i pisanja.

Glavnim imamima i imamima koji su doktorirali i  magistrirali muftija zenički čestitao je na postignutim rezultatima i ukazao na značaj čuvanja i jačanja institucije Islamske zajednice, imajući u vidu da je Islamska zajednica naš dom, naša kuća i naš emanet.

Također, muftija zenički istakao je: „Čuvajmo autonomiju Islamske zajednice, budimo slobodni i mislimo svojom glavom, jer pred nama su veliki izazovi i iskušenja“.

Prijem je završen dodjelom prigodnih hedija, a nakon prijema organiziran je svečani ručak.