Promo banner

A+ A A-

Održan kamp Mreže mladih Muftijstva sarajevskog

  • 0101

U periodu od 8. do 10. februara, u prostorijama Centra za lično i profesionalno usavršavanje održan je drugi kamp Mreže mladih Muftijstva sarajevskog. Učešće u ovom kampu uzelo je 50 omladinaca s područja Muftiluka sarajevskog i deset omladinaca iz većih gradova s područja Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Kroz trodnevni kamp mladi su se pripremali za organiziranje i vođenje različitih aktivnosti kao i kampanja u društvu u cilju čuvanja mladih i suprostavljanju različitim pošastima i problemima, kojima su najizloženiji mladi ljudi i djeca.

Uz brojne radionice, igre, i prezentacije, kao i goste i zabavni dio, kamp je bio uzrokom umrežavanja i upoznavanja nove omladine. Na kampu su mladi iznosili svoje ideje, o njima razgovarale, te određene aktivnosti dogovorili, koje će uz Božiju pomoć zajedno i realizirati.

Također, jedan od ciljeva Mreže mladih u tekućoj godini jeste jačanje Mreže mladih na nivou džemata kao i većeg uključivanje srednjoškolaca i studenata u aktivnosti i programe Mreže mladih.

Obraćanje Ismaila Smajlovića, direktora Uprave za vjerske poslove

Drugog dana kampa mladima se pridružio prof. Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice. U svom obraćanju Ismail ef. Smajlović mladima je čestitao na dosadašnjim rezultatima i vrijednom radu, te ih pozvao da svoja iskustva i potencijal iskoriste u jačanju svih naših džemata, Zajednice, naroda i domovine.

Predavač edukacijskog dijela kampa bio je trener i konsultant Valdet Peštalić, a učesnici su mogli da nauče brojne vještine vezane za timski rad, menadžment, organizaciju, kao i načine kako postati uspješan. Učešće u edukacijskom dijelu uzeli su i dr. Abdulgafar ef. Velić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog, zatim Miralem ef. Babajić, pomoćnik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, te sarajevski imami Šerif ef. Delić i Mustafa ef. Isaković.

Gosti iz Hrvatske

Posebno osvježenje ovogodišnjeg kampa bila je grupa omladinaca iz nekoliko gradova Hrvatske, predvođeni mr. Mirzom ef. Mešićem, zagrebačkim imamom i profesorom Islamske gimnazije dr. Ahmed Smajlović u Zagrebu. Mladi iz Rijeke, Zadra, Splita, Zagreba, Makarske, Dubrovnika, Gunje i drugih mjesta, družili su se tri dana sa mladima s područja Muftiluka sarajevskog. Također, ovo druženje iskoristili su da određene aktivnosti dogovore i zajedno realiziraju u narednom periodu. Posebno nadahnuto izlaganje na otvaranju kampa imao je mr. Mirza ef. Mešić, koji je mladima prezentirao brojne njihove potencijale, mogućnosti i snagu, te ih svakako upozorio na određene izazove i iskušenja svijeta i vremena u kojem živimo.

Muftija sarajevski: Biti musliman znači biti društveno aktivan

Treći dan kampa upriličene su završne edukacijske aktivnosti kao i prezentacije šta su sve mladi usvojili na ovome kampu. Ovoj završnoj ceremoniji kampa i podjeli certifikata prisustvovao je sarajevski muftija prof. dr. Enes ef. Ljevaković. U svom izlaganju mladima muftija sarajevski naglasio je mladima važnost većeg društvenog angažmana, ističući da biti musliman znači biti društveno aktivan. Također, muftija sarajevski istakao je da se izazovi koji su pred nama najbolnije manifestiraju i pogađaju mlade ljude. U tom je pogledu muftija sarajevski pozvao koordinatore Mreže mladih, sve naše imame i vjeroučitelje da zajedno jačamo Mrežu mladih i da aktivnosti i sadržaje prilagođavamo potrebama vremena i prilika koje su pred nama.

Ovaj kamp mladih bio je povod da muftija sarajevski održi radni sastanak sa glavnim imamima i svim koordinatorima Mreže mladih, na kojem se razgovaralo o planu aktivnosti sa mladima u tekućoj godini.

Pored edukacijskih aktivnosti, učesnici kampa imali su priliku posjetiti Bjelašnicu, gdje su nastavili svoje druženje i upoznavanje.

(www.muftijstvosarajevsko.ba)