A+ A A-

Radni sastanak koordinatorica odjela za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog

04 01 2019 02 tuzla koordinatorice

Radni sastanak koordinatorica odjela za brak i porodicu s područja Muftijstva tuzlanskog održan je u subotu 29. decembra 2018. godine.

Sastanku je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva Sead-ef. Seljubac.

Hasiba Saračević, koordinatorica Odjela za brak i porodicu pri Muftijstvu tuzlanskom, predstavila je rad i aktivnosti u proteklom periodu, a razgovarano je i o najznačajnijim pitanjima s ciljem unaprjeđenja organiziranog i koordiniranog rada u ovome sektoru.

Kako je kazala prof. Saračević, tokom 2018. godine realizovano je mnogo aktivnosti od kojih su naznačajnije posjete Podrinju i Posavini gdje su organizovani različiti programi kojima su prisustvovale džematlijke iz medžlisa našeg muftijstva.

U Orašju je proučen mevlud, a džematlijke su prisustvovale godišnjici otvorenja Memorijalnog centra u Potočarima. Značajne aktivnosti su bile i manifestacija Dani porodičnih vrijednosti, izložba Žene, živo srce Srebrenice, Srebrenički performans, okrugli sto o džematu i porodici, te promocija zbornika o porodici i roditeljstvu. I ove godine su svakog 11. u mjesecu koordinatorice, džematlijke, profesorice i učenice Medrese podržale majke Srebrenice i prisustvovale mirnoj šetnji u Tuzli, proučeno je nekoliko desetina hatmi i oko pedeset hiljada Ja sina za šehide Podrinja, te zajednički tevhid pred dušu rahmetli Hatidže Mehmedović.

Organiziran je prvi sportski susret za djevojke u sradanji sa Mrežom mladih, posjeta međunarodnom takmičenju učača Kur'ana u Zagrebu i različitim edukativnim programima.

Pored ovoga, organizovani su i brojni programi u medžlisima i džematima kao što su halke Kur'ana, škole islama, predavanja, radionice, promocije knjiga, posjete porodicama i humanitarne akcije. 

Muftija Fazlović je iskazao zadovoljstvo onim što je do sada urađeno ali i zahvalnost koorinatoricama, njihovim saradnicama i džematlijkama, koje u svojim aktivnostima u fokusu, prije svega, imaju porodicu. Muftija je istakao da je ovo velika misija, čijem organiziranom radu će se u narednom periodu posvetiti mnogo više pažnje, te ovaj segment rada Islamske zajednice ojačati stručnim kadrovima, pažljivim planiranjem i dobrom organizacijom, kao i izdvajanjem više finansijskih sredstava potrebnih za to.

Cilj ovog radnog sastanka bio je sagledati okolnosti i rad u ovom sektoru učiniti još značajnijim i efikasnijim u narednoj godini.