Promo banner

A+ A A-

Mevlud obilježen i u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine – u kasarni „7. Muslimanske brigade” u Zenici

  • 0101

Prema ovogodišnjem Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, 12. rebiu-l-evvel, dan rođenja najodabranijeg stvorenja među svim svjetovima, Muhammeda, a.s., bio je u utorak, 20. novembra 2018. godine. Prema Planu obilježavanja Mevluda – rođenja Poslanika Muhammeda, a.s., kojeg je sačinio Ured Vojnog muftije, Vojno muftijstvo je u povodu obilježavanja ovog mubarek mjeseca mevluda realizovalo niz aktivnosti na lokacijama Oružanih snaga BiH.

Centralna svečanost u povodu obilježavanja Mevluda realizovana je 21.11.2018. godine, u kasarni ''7. Muslimanske brigade'' u Zenici, a prisustni su bili uposlenici Ministarstva odbrane i pripadnici Oružanih snaga BiH. Domaćin ove svečanosti je bio 1. bataljon 5. pješadijske brigade OS BiH, na čelu sa v.d. komandanta, pokovnikom Elvirom Faljićem. Tom prilikom, prisutnima se obratio Husein-ef. Smajić, zamjenik Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, koji je iskoristio priliku da prisutnima čestita predstojeći Dan Oružanih snaga BiH, kao i Dan državnosti naše Domovine. Pored zamjenika Smajića, prisutnima se obratio i održao predavanje dekan Fakulteta islamskih nauka, prof. dr. Zuhdija Hasanović, koji je u svome predavanju istakao da su univerzalne poruke Poslanikovog, a.s., životopisa neiscrpan izvor upute za svakog muslimana, uvijek i na svakom mjestu. Posebno je naglasio da je Poslanikov, a.s., način postepenog, kontinuiranog i valjanog upravljanja procesima ključ uspjeha, što je za nas itekako bitna stvar. Vojni muftija, Hadis-ef. Pašalić je iskoristio priliku da se zahvali prisutnima i iskaže radost što ovakvi vjerski programi u Oružanim snagama BiH imaju jednu takvu dimenziju u kojoj podjednako sudjeluju pripadnici MO i OS BiH, ali i gosti i vanjski saradnici iz strukture IZ-e u BiH. Muftija je također uputio iskrenu čestitku mladim oficirima OS BiH na završenoj oficirskoj obuci, a kojima je, u znak dobrodošlice u OS BiH, na ovoj svečanosti simbolično dodijeljen Kur’an Časni.

Prigodan mevludski program za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pripremili su i realizovali vojni imami u saradnji sa „Horom Medžlisa IZ-e Tuzla”. Posebna pažnja posvećena je učenju Mevluda, tj. stihovanog životopisa Muhammeda, a.s. Cilj ovakvih programa je da se prisutni podsjete na to da je Muhammed, a.s., najodabranije biće koje je Allah, dž.š., stvorio, te da ono sa čim je on došao ima nemjerljiv značaj za cjelokupan ljudski rod. Podsjetili smo se da je Poslanikova, a.s., uzoritost, između ostalog, utemeljena i na činjenici da je poštovao svakog čovjeka i čuvao njegovo dostojanstvo. U okviru obilježavanja mjeseca Mevluda, u svim mesdžidima u kasarnama OS BiH, bit će održane tematske hutbe i realizovani prigodni mevludski programi.