A+ A A-

Kakanj: Manifestacija „Salavat tebi Poslaniče“ posvećena mjesecu Mevluda

14 11 2018 01 manifestacija salavat tebi najava

Ovogodišnja manifestacija Salavat Tebi Poslaniče je peta po redu koju organizira Medžlis Islamske zajkednice Kakanj. Planirani programi će biti produženi i izvan mjeseca rebiu-l-evvela, koji nastupa večeras sa akšamom, i odvijaće se sve do tradicionalne večeri Kurʼana 31. decembra 2018. godine.

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu, prigodnim programima, večeras počinju obilježavanje mubarek mjeseca, rebiu-l-evvela, u kojem je rođen posljednji Božiji poslanika Muhammeda a.s. Tim povodom danas je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Kakanj održana konferencija za novinare, na kojoj su o programskim sadržajima tokom ovog mubarek mjeseca govorili glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, mr.Sulejman ef. Čeliković i koordinatorica za ženski aktivizam u kakanjskom Medžlisu, Elvedina Plasto. Uoči početka Press-a hor polaznika mektebske nastave učio je ilahije i kaside, te istaknutim slovnim tranparentom: „Dobro nam došao“, izrazio radost dolaskom ovog mubarek mjeseca.

U mejsecu rebiu-l-evvelu Medžlis IZ Kakanj, već petu godinu organizira program pod nazivom Salavat Tebi Poslaniče, a kojeg realiziraju Odjel za brak, porodicu i ženski aktivizam, Odjel za društvenu brigu, Mreža mladih i Aktiv vjeroučitelja Medžlisa Kakanj. Inače iza ove manifestacije, stoji veliki broj ljudi. Između ostalog to je Izvršni odbor Medžlisa IZ Kakanj, svi imami te rukovodioci navedenih odjela: mualima Elvedina Plasto, Ermin ef. Zahirović, Ahmed ef. Kovač i Elvedin ef. Ibrahimspahić.

Program ovogodišnje manifestacije počinje istovremeno u svim džamijama i neće završiti do tradicionalne Večeri Kurʼana. Znači trajat će i duže od mjesec dana, a šta se suštinski želi postići, novinarima je rekao glavni imam, efendija Čeliković:

– Želimo istaći vrijednosti i djela Poslanika s.a.v.s. i sve što je učinio za narod u koji je došao. Želimo istaći šta je taj period značio za čovječanstvo. Dakle, ne samo za muslimane, već kao i milost svjetovima, a ne samo vjernicima. Zato je veoma važno da upoznamo Njegov život, da saslušamo poruke koje donosi, i da sebe preispitamo, jer mjesec rebiu-l-evvel, je mjesec u kojem preispitujemo i svoju ljubav i svoju vjeru kroz praktičnu primjenu onoga što je Poslanik kazao i radio. Cilj je da to radimo duži period, ne samo tokom ovog mubarek mjeseca.

U okviru ovogodišnje manifestacije u džematima na području Medžlisa Kakanj biće održano više predavanja, a jedan od predavača biće i muftija banjalučki Dr. Osman ef. Kozlić i to u Bijeloj džamiji 06. decembra. Planirani su mevludski programi u Hodžićima, Tršću , Papratnici, Čaršijskoj džamiji i džematu Luka. Zato što je ovo mjesec rođenja Muhameda s.a.v.s. u Odjelu za Društvenu brigu su planirali da predstavnici Medžlisa obiđu sve porodice na području Kaknja u kojima se tokom rebiu-l-evvela rodi dijete, kako bi im čestitali ovu radost i to bez obzira na vjersku pripadnost. Ovo je samo dio planiranih programskih sadržaja.

Mualima Elvedina Plasto, je ukazala na značaj svakog pojedinca ne samo u realizaciji ove manifestacije nego i svakodnevnog života u zajednici:

– Odjel za brak i porodicu akcenat je, tokom ovogodiošnje manifestacije Salavat Tebi poslaniče stavio na teme o odgovornom roditeljstvu i aktivizmu u zajednici. Veliki je značaj ličnog angažmana svakog pojedinca da bi zajednica bila bogatija i sadržajnija. Da bi smo prevazišli finansijske izdatke pozivamo i motiviramo naše džematlije i džemnatlijke da aktivnim učešćem daju svoj doprinos u realizaciji manifestacije Salavat Tebi Poslaniče, rekla je mualima Plasto, a na novinarsko pitanje kako se obezbjeđuju finansijska sredstva za ovu manifestaciju i ima li sponzorskog odziva, glavni ima Sulejman ef. Čeliković je rekao:

– Iskreno, kao organizatori i realizatori programa veliki dio sadržaja, jednu polovinu bar, radimo u Ime Boga, volonterski. Kada bi sve plaćali mi ne bi mogli ni trećinu ove manifestacije realizirati. Imamo jedan dio namjenskih sredstava, a neko uvijek izađe u susret. Veliki je angažman imama, mualima, naših učenika i to što imamo nastojimo koristiti da bi se realiziralo sve što je zamišljeno.

Treba istaći da je Medžlis Kakanj jedan od malobrojnih koji u dužem vremenskom periodu i već pet godina redovno, realizira ovu manifestaciju koja je po broju učesnika, sadržajima, odnosno i kvalitetom i masovnošću izuzetno velika, skupa i kompleksna. Nešto slično se još realizira u medžlisima Zenica, Tuzla i Sarajevo. I u Kaknju se prvo počelo sa sedmodnevnom manifestacijom i malim brojem učesnika, dok je to većpet godina jedna od nekoliko najvećih manifestaciuja u BiH kojima se obilježava rođenje Poslanika Muhameda s.a.v.s.

Muhammed a.s. je rođen u Mekki, u ponedjeljak, 12. rebiu-l-evvela ili 20. aprila 570. godine. Sin je Abdullaha i Amine, iz arapskoga plemena Kurejš. Pored poslaničke uloge, za muslimane on je najvažnija ličnost među svim ljudskim veličinama o kojima postoji povijesno svjedočanstvo. On je najbolji primjer svih ljudskih vrlina, uzor čovjeka, roditelja, prijatelja, državnika, vojskovođe … Božiji Poslanik Muhammed, a.s., preselio je na ahiret u Medini u 63.godini života, također, 12.rebiul-evvela u ponedjeljak, 11.god. po Hidžri, odnosno, 632.godine.

Program manifestacije možete pronaći klikom ovdje.

(www.preporod.com)