Promo banner

A+ A A-

Svečano otvorena manifestacija „Uzor si mi, Poslaniče“

  • IMG_0026_1024x683IMG_0026_1024x683

Sinoć je u Mostaru svečano otvorena jednomjesečna manifestacija posvećena obilježavanju mjeseca rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda a.s. Manifestaciju pod nazivom „Uzor si mi, Poslaniče“ otvorio je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. „Nadam se da će programski sadržaji pronaći one koji će iz njih izvući pouke. Ako bude iskrene vjere i iako bude moralne dosljednosti među nama moguće je uraditi puno na zbližavanju i povezivanju našeg povjerenja, naših džemata i naše zajednice“, poručio je muftija Dedović.

Programe i ciljeve manifestacije predstavili su glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić i direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek. Ciljevi manifestacije, kako je istako hafiz Tulek, su iznova približiti život, djelo i misiju Muhameda a.s. muslimanima u Bosni i Hercegovini, posebno mladim generacijama. „ Od slijeđenja Poslanika zavisi naš život, život nas muslimana Bošnjaka koji će čuvati našu vjeru, našu tradiciju i našu Bosnu i Hercegovinu“,  kazao je ef. Tulek.  

Manifestacija će imati 20 programa namijenjenih svim starosnim strukturama stanovništva. Uz nadu da će muslimani iz svakog programa izaći bolji za sebe, bolji za svoju porodicu i s čistijom dušom glavni imam Dino ef. Maksumić je podsjetio na važnost donošenja salavata na Poslanika što je jedan od vidova izricanja ljubavi prema njemu. „Ovim programima ističemo našu ljubav i šaljemo našu poruku koliko smo odani našem Poslaniku“, kazao je ef. Maksumić.  

U prigodnom vazu nasihatu na svečanom otvorenju manifestacije muftija mostarski Salem ef. Dedović je protumačio kur'anski ajet o misiji Božijeg poslanika i standardiziranju moralnih normi u muslimanskoj zajednici, čije je ishodište iskrenost, samilost, međusobno povjerenje jednih u druge. „Bez tih vrijednosti ne ide. Nismo onda na pravome sljedbeničkom putu ako to nedostaje i ako to fali. To mora biti na početku svih početaka“, kazao je muftija.   

Manifestaciju su uz Medžlis IZ organizirali Karađoz-begova medresa, Centara za učenje Kur'ana, Info-servis za mlade, Mreža mladih Muftijstav mostarskog. Kulturno edukativni centar za ženu „Sehara“ i odjel za brak i porodicu.  U programu su nastupili horovi Medrese i Mreže mladih Mostarskog muftijstva uz muzičku pratnju Adnana Pajevića