A+ A A-

Muftijstvo zeničko posjetio Muftija sarajevski

12 09 2018 02 zenica posjeta

U srijedu 5. septembra 2018. godine muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović u svom Uredu u Zenici primio je muftiju sarajevskog prof. dr. Enes ef. Ljevakovića, sa saradnicima.

Zajedno sa muftijom sarajevskim u posjeti Muftijstvu zeničkom bili su i dr. Abdulgafar ef. Velić, rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog, Sulejman ef. Čeliković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj i Ibrahim ef. Hadžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Visoko, a sastanku u Uredu muftije prisustvovali su i mr. Emina Grabus, savjetnica za Islamsku vjeronauku u Pedagoškom zavodu Zenica, Edin ef. Kavazović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje i Adnan Husić, rukovodilac Službe za pravne i admistrativne poslove Muftijstva zeničkog.

Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima i projektima na području Muftiluka zeničkog i Muftiluka sarajevskog, posebno o Islamskoj vjeronauci i nadzoru rada vjeroučitelja u općinama ZE-DO kantona, koje su u sastavu Muftiluka sarajevskog.

Muftija zenički i muftija sarajevski saglasili su se da je potrebno u skorije vrijeme organizirati sastanak sa premijerom ZE-DO kantona, na kojem bi bilo tretirano pitanje Islamske vjeronauke, da se saradnja Muftijstava realizira i kroz zajedničko organiziranje seminara za vjeroučitelje, da se uspostavi viši nivo koordiniranja rukovodilaca službi dva muftijstva, savjetnice za Islamsku vjeronauku i šefa Odjela za Islamsku vjeronauku pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta, te da se razmotri mogućnost ukidanja trajnih certifikata za vjeroučitelje.