Promo banner

A+ A A-

Koncertom ilahija i kasida u Mostaru obilježen početak Nove 1440. hidžretske godine

  • 0101

U organizaciji Medžlisa IZ-e Mostar i Bošnjačke zajednice „Preporod“ G.D. Mostar sinoć je u Mostaru održan koncert duhovne muzike u povodu nastupajuće 1440. hidžretske godine. U programu su pored mostarskih horova „Mostarske kiše“, „El-Kamer“, „Misbah“ i hora Info-servisa nastupili Selma Droce, Armin Muzaferija, hafiz Aziz Alili i njegov sin Ahmed. Muzička pratnja na koncertu bili su članovi muzičke grupe Sawt. Koncert je, prema riječima predsjednika Preporoda Mostar mr. Harisa Omerike realiziran u okviru godišnjeg plana afirmacije bošnjačkog i muslimanskog kulturno historijskog nasljeđa. „Koncert je bio planiran za Kurban bajram ali zbog organizacionih poteškoća prolongiran je za naredni vjerski blagdan. Drago nam je da mlađe generacije pokazuju sve više interesa za naše duhovno nasljeđe i drago nam je da smo u prilici ponuditi im referentan sadržaj“, istakao je Omerika.

Mostar je zbog svoje raskošne historije uvijek izazovan i inspirativan za nastupe ovakve vrste kazao nam je hafiz Aziz Alili. „Zbog onoga kroz šta je ovaj grad prošao, koliko god se mi trudili, čini nam se da nije dovoljno da se odužimo braniteljima, porodicama šehida ovoga grada. Mnogo je takvih mjesta u Bosni i Hercegovini koji zaslužuju puni respekt. Ova noć je naša zajednička radost obilježavanja ove noći“, rekao je  hafiz Alili. Uprkos višedecenijskom kontinuitetu interpretiranja ilahija i kasida i nastupa na brojnim koncertima i svečanostima Alili nije izgubio duhovnu svježinu, i kako je naglasio, uvijek pronađe novi motiv da svojim glasom oduševljava publiku. Učenje ilahija i kasida baš i kao učenje Kur'ana smatra velikom odgovornosti i emanetom koji treba pravilno prenijeti na dolazeće generacije.

Koncert u Mostaru za Armina Muzaferiju uvijek je novi izazov prepun nostalgije jer je svoju profesionalnu karijeru počeo upravo u ovom gradu. „Drago mi je da ljepotu hidžretske godine mogu podijeliti sa mostarskom publikom. To je jedno rijetko bogatstvo na kojem moramo beskrajno biti zahvalni našem Gospodaru. Posebno mi je drago da je povod koncerta događaj hidžre koji je duboko ugraviran u srca muslimana“, naglasio je Muzaferija. On ilahijama i kasidama pristupa krajnje ozbiljno i smatra da se ova vrsta duhovnog nasljeđa kod Bošnjaka mora posebno njegovati jer se radi o posebnim emocijama. „Ilahija se ne može posmatrati kao ostala muzika. Ona nema svoje konzumente, ona ima posebnu publiku, ljude koji to vole. Ona budi posebne osjećaje i budi čistoću u čovjeku“, kazao je Muzaferija.  

Koncert organiziran na ljetnoj sceni Centra za kulturu Grada Mostara pratilo je nekoliko stotina posjetitelja.