A+ A A-

Nastavljena saradnja vjerske službe u Ministarstvu odbrane BiH sa vjerskom službom američke vojske

  • 0101

Delegacija Nacionalne garde Maryland predvođena vojnim kapelanom Stinchcomb Wayneom posjetila je Vjersku službu u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine 04.09.2018. godine. Rukovodioci vjerskih ureda upoznali su članove delegacije o funkcioniranju Vjerske službe u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine te razgovarali o mogućim načinima unapređenja određenih aspekata vjerskog života.

Vojni kapelan Wayne imao je priliku pobliže se upoznati sa radom Vjerske službe te je podsjetio da je jedan od njenih ciljeva praćenje NATO standarda kada su u pitanju vjerska prava, što će biti i tema njegovog predavanja predstavnicima Vjerske službe u strukturi Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Inače, sadržaji ovogodišnjeg edukativnog programa ''Mil to Mil'' (Vojska vojsci) trajat će do 08.09.2018. godine, a planirana je razmjena vrijednih iskustva u organizaciji vjerskog života u vojnom okruženju kao i posjeta vojnim vjerskim objekatima u kasarnama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kao i obilasci značajnih vjerskih objekata u Sarajevu: Gazi Husrev-begove džamije, medrese i biblioteke, te Stare pravoslavne crkve i Katedrale.