Promo banner

A+ A A-

Završena vjersko-kulturna manifestacija „Lastavica 2018.“

  • 0101

Centralnim programom na platou Lastavice, u nedjelju 05. augusta završena je ovogodišnja Vjersko-kulturna manifestacija ‘’Lastavica 2018.’’, koja je ove godine trajala od ponedjeljka 30. jula kroz različite vjerske, kulturne i sportske programe.

Nakon pozdravne riječi glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkice, prisutnim vjernicima obratio se predsjednik organizacionog odbora Manifestacije muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, ističući: ‘’Na ovom mjestu pozivamo muslimane da čuvaju svoju porodicu, da jačaju jedinstvo u džematu, da služe svojoj zajednici i da bdiju nad svojim nacionalnim i kulturnim vrijednostima. Lastavica je naše dovište, naše zborište, ali i naša povijesno – tradicionalna vrijednost koju trebamo njegovati i čuvati. Već nekoliko stoljeća muslimani ove regije okupljaju se da u čistoj prirodi, čista srca i čiste duše upute dovu Uzvišenom Allahu, dž. š., za spas vjere, domovine i naroda. Na mjestima dovišta podsjećamo muslimane da je Uzvišeni Allah, dž. š., stvorio različite narode i plemena, da se međusobno upoznavaju i sarađuju i da se natječu u dobrim djelima''.

Nakon muftije zeničkog, prisutnim vjernicima obratio se muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović. U lastavičkoj poruci koju je uputio muftija mostarski, između ostaloga, istakao je da je prvi puta na Lastavici i da je to za njega puni i potpuniji, direktniji susret sa ovim dijelom naše zajednice i našeg naroda. Također, muftija Dedović istakao je kako se na dovištima kao što je Lastavica gaji porodično druženje, a koje je i najbolje sredstvo u borbi protiv otuđenosti.

U okviru vjerskog programa proučena je i Lastavička dova, koju je proučio profesor Mahmut ef. Karalić, a vjerski program završen je klanjanjem podne-namaza, koji je predvodio muftija zenički.

Već deset godina na Lastavici se dodjeljuju priznanja koja je ustanovio muftija zenički.

Priznanje ''Sultan Mehmed Fatih'' koje se dodjeljuje osobama koje su dale poseban doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine u vrijeme agresije 1992-1995. godine za 2018. godinu  dodijeljeno je gosp. Mirsadu Šestiću.

Priznanje ''Lastavička Plaketa'' koje se dodjeljuje za doprinos u organizaciji vjersko-kulturne manifetsacije ''Lastavica'' za 2018. godinu dodijeljeno je Policijskoj stanici Crkvice.

 Priznanje ''Lastavička Povelja'' koje se dodjeljuje za doprinos u afirmaciji vjere, kulture i tradicije muslimana, za 2018. godinu dodijeljeno je muftiji mostarskom mr. Salem ef. Dedoviću.