Logo

Uručen dekret novom glavnom imamu MIZ Sanski Most

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa

10 07 2018 04 novi glavni imam sanski most

Bihaćki muftija Hasan ef. Makić, uručio je 06. jula 2018. godine dekret o postavljenju Mirzi ef. Žeriću, novom glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most.

Muftija bihaćki je novog Glavnog imama vjernicima ovog Medžlisa predstavio i dekret mu uručio na ovogodišnjoj centralnoj svečanosti internacionalne vjersko-kulturne manifestacije „Musalla 2018“, na džumi koja se jučer na području MIZ Sanski Most klanjala na jednom mjestu, musalli Sultan Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu, a koju je predvodio izaslanik Reisu-l-uleme, mr. Nusret ef. Abdibegović.

Po primanju dekreta, Mirza ef. se kratko obratio prisutnim vjernicima kazavši kako je to za njega velika čast, ali i velika odgovornost. Obećao je da će povjereni mu emanet obnašati na dobrobit islama i muslimana, te uputio dovu Uzvišenom Bogu da ga na toj funkciji poživi sve dok je ona korisna za islam i muslimane ovoga Medžlisa.

Iz biografije novog Glavnog imama MIZ Sanski Most:

Mirza ef. Žerić je rođen 08.04.1980. godine u Mrkonjić Gradu, od oca Medina i majke Zilhe. Sedam razreda osnovne škole završio je u rodnom gradu, nakon čega biva primoran kao muhadžir iseliti u Zenicu ratne 1994. godine. Poslije osnovne škole upisuje i sa odličnim uspjehom završava „Elči ibrahim-pašinu medresu u Travniku, nakon čega se upisuje na redovni studij Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Pored ovoga studija, iste godine  upisuje i vanredni studij na Pravnom fakultetu u Sarajevu koji, iz finansijskih razloga, biva primoran napustiti. Studij Fakulteta islamskih nauka završava u predviđenom roku, uspješnom odbranom rada na temu vakufa i vakufske imovine na području MIZ Sanski Most. Ljetni semestar iste godine provodi na Univerzitetu za arapski jezik u Egiptu (Kairo).

Poslije završenog studija, vraća se u Sanski Most, te honorarno počinje radni angažman u džematu Kruhari-Jezernice 2003. godine.  Sa džematlijama, većinom muhadžirima iz raznih gradova sa područja RS-a, počinje izgradnju džamije i džemata, te ubrzo dolazi do otvorenja „Džamije muhadžira“ u ovom džematu koji je sada jedan od najperspektivnijih na području ovog Medžlisa.

Za svoj rad i angažman na polju islamskog rada i djelovanja, nagrađen je 2011. godine priznanjem „Najmuallim“ na području MIZ Sanski Most, a iste godine i najuspješnijim muallimom na području Muftijstva bihaćkog.

Na dužnost glavnog imama postavljen je 01.07.2018. godine, na mandatni period od četiri godine, a nakon smjene i razrješenja njegovog prethodnika koji je na ovoj dužnosti bio više od 22 godine.

Čestitamo Mirzi ef. Žeriću, te mu želimo uspjeh u daljnjem radu i djelovanju za dobrobit islama, muslimana i Islamske zajednice u cjelini.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.