Promo banner

A+ A A-

Omladinski iftari Muftijstva zeničkog

Muftijstvo zeničko organiziralo iftar za studente Studentskog centra u Zenici

  • 0101

U četvrtak 7. juna 2018. godine Muftijstvo zeničko uz podršku Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH organiziralo je iftar za studente Studentskog centra u Zenici.

Iftaru koji je organiziran u prostorijama Studentskog centra u Zenici prisustvovalo je 60 studenata.

Iftaru su prisustvovali: Edin ef. Kavazović, izaslanik muftije zeničkog doc. dr. Ejub ef. Dautovića, direktor Studentskog centra u Zenici gosp. Dino Eminović i Sumedin ef. Kobilica, koordinator Mreže mladih Muftijstva zeničkog.

Nakon pozdravne riječi direktora gosp. Eminovića, prisutnima se obratio Edin ef. Kavazović, koji je, između ostaloga, ukazao je na blagodati Mubarek Ramazana, apostrofirao značaj nauke u islamu i važnost očuvanja moralnih vrijednosti kod muslimana, posebno kod omladine.

Iftar Mreže mladih u Sultan-Ahmedovoj medresi

  • 0101

Na poziv muftije zeničkog dr. Ejub-ef. Dautovića, članovi Mreže mladih MIZ Zenica su u petak zajedno iftarili u atriju Sultan-Ahmedove medrese u Zenici.

U tom lijepom ambijentu, kojeg su još i više uljepšali momci i djevojke, bilo je  čudesno iftariti te radovati se još jednoj zajedničkoj noći mubarek ramazana. Sve je naprosto izgledalo kao u Nušićevoj "Ramazanskoj večeri", blagoj i ugodnoj i tom se dojmu skoro niko nije mogao otrgnuti.

Poslije iftara, za koji smo utvrdili da sigurno po uzvanicima nije bilo ljepšeg u Zenici, učili smo dovu da zahvalimo Bogu dž.š. na slobodi, ljubavi koju je među nas utkao i na ramazanu po kojem nam sve to iznova šalje.

Uz zvuke ilahija i kasida, koji su se iz glasova djevojaka i momaka prolamali zeničkom medresom, razmišljao sam o tim zidovima natopljenim vijekovima Kur'anom ali i latinskim, njemačkim i perzijskim jezicima i povrh svega natopljenim slobodom i odlučnošću da se iz nje širi istina i pravda, u ono teško vrijeme za te prvorazredne vrline čovjekoljublja.

Da, bilo je to vrijeme da se podsjetimo Rezolucije koju su pisali naši zenički uglednici upravo u našoj Sultan-Ahmedovoj medresi. Jasno su mladi ustvrdili da su ponosni što kao narod imamo iskustvo biti na strani dobra...na strani Čovjeka jer je to, sigurni smo, strana kojom je i Uzvišeni Bog zadovoljan.

Mnogo je mladih u Mreži koji će ovo ljeto provesti u Njemačkoj, čekajući poslije završenih fakulteta, posao u svojoj domovini, znam to, pa počinjemo govor o Bosni. Rekoše da je najteže objasniti ljubav, jer se ljubav ne objašnjava - ljubav se živi. Isto tako je teško objasniti zašto volimo Bosnu jer se Bosna ne može objasniti, Bosna se živi! Odgovor mi ukaza da nema razloga za bojazan, da, oni će voljeti Bosnu pa bili i na "kraju" svijeta koji se možda sada nama zove Njemačka.

I kao što bi pisac rekao: Malo pa "...prsnemo u smijeh, te onda udri u šale i u drugi muhabet; dok tako ne prođe vrijeme a tada ispismo još po jednu čašu one studene vode pa svaki fenjer u ruke, te hajde kući. Skoro će top, pa valja i malo jesti, jer dug je dan za tim."

Muftijstvo zeničko organiziralo iftar za studente i mlade

  • 0101

U okviru ramazanskih aktivnosti Muftijstva zeničkog, u ponedjeljak 11. juna 2018. godine u Maglaju je organiziran iftar za studente i mlade sa područja Muftiluka zeničkog.

Iftaru su prisustvovali Edin ef. Kavazović, izaslanik muftije zeničkog, Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj, Sumedin ef. Kobilica, koordinator Mreže mladih Muftijstva, kao i 210 studenata i mladih sa područja sedam medžlisa Muftiluka zeničkog.

Nakon pozdravne riječi glavnog imama, prisutnima su se obratili koordinator Muftijstva i izaslanik muftije zeničkog, koji su, između ostaloga, ukazali na blagodati Mubarek Ramazana, apostrofirali značaj nauke u islamu i važnost očuvanja moralnih vrijednosti kod muslimana, posebno kod omladine, naglašavajući da našoj Bosni i našem narodu trebaju mladi ljudi koji su hrabri i odlučni, obrazovani i odgovorni, ponosni i časni, puni samopouzdanja i samopoštovanja.