Promo banner

A+ A A-

Na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću održana svečanost "U susret ramazanu"

  • 0101

I ove, kao i prethodnih godina, povodom dolaska ramazana, Asocijacija studenata je uz podršku Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću je 14. maja 2018. godine u prepunom amfiteatru Fakulteta nakon akšam namaza organizovala predramazansku svečanost pod nazivom „U susret ramazanu“.

Program je otvorio ašeretom student IPF-a Kenan Duraković, a zatim je moderator Azra Mustedanagić poselamila profesore, studente i ostale, svima izrazila dobrodošlicu i najavila obraćanje dekana Fakulteta prof. dr. Fuada Sedića. On je osim čestitanja ramazana, pohvalio Asocijaciju i studente na organizaciji predramazanskog druženja te između ostalog kazao da vrijeme brzo prolazi, da je ramazan prilika za preispitivanje i apsolutnu predanost ibadetu kroz post, namaz, činjenje dobrih djela, istigfar, dovu...

Muftija bihaćki Hasan ef. Makić je u svojoj besjedi istakao svetost mjeseca ramazana i posta, podsjetivši da post predstavlja pokornost Stvoritelju Allahu, dž.š., da se manifestuje sustezanjem od jela, pića i drugih prohtjeva, posebno od ružnog govora, pogleda, ružnih misli i uopće bilo kakvih grijeha.

Auditorij je sadržajnim predavanjem počastio i prof. dr. Nusret Isanović. Apostrofirao je unutrašnju stranu čovjeka ili nefs istakavši da se svako treba suočiti sa svojom unutrašnjom, mračnom stranom, koju svako krije, a koju zna Uzvišeni Allah. Još je dodao da se svako treba obračunati sa samim sobom, popraviti svoje i stanje u društvu, kako bi Milostivi Allah bio zadovoljan.

Osim predavanja programski dio svečanosti obogaćen je i sa nekoliko lijepih ilahija u izvedbi studenata Fakulteta.