Promo banner

A+ A A-

Muftija banjalučki: Sjećanje na dan kada je srušena i obnovljena Ferhadija

muftija osman ef kozlic

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić izjavio je danas u razgovoru za Fenu da će ove godine 7. maj "Dani džamija“ biti obilježen u obnovljenoj Ferhadiji, uz simbolično prisjećanje na dan kada je ta džamija srušena 1993. i ponovo otvorena 2016. godine.

Najavio je bogat mevludski program, u kojem će učestvovati učenici cazinske medrese, a predavač će biti bihaćki muftija Hasan-ef. Makić, a sve se organizuje u saradnji s Upravom za vjerske poslove Rijaseta islamske zajednice u BiH.

"S obzirom na to da se ove godine obilježavanje poklapa s našim predramazanskim aktivnostima, u Banjoj Luci će 8. maja biti upriličena i promocija čuvenog djela 'Mesnevija', autora Dželaludina Rumija, a među promotorima će biti i akademik Rešid Hafizović. Isto veče bit će održan i predramazanski koncert duhovne muzike, a učestvuju Armin Muzaferija, Latif Močević, Hor "Preporod“, Tasavufski ansambl", rekao je muftija Kozlić.

Istakao je da je nakon otvaranja obnovljene Ferhadije 2016. godine, počela izgradnja posljednje neobnovljene u ratu porušene džamije u tom gradu - Arnaudije.

"Ta džamija, od velikog sakralnog značaja, veoma nam je važna, jer je, nakon Aladža džamije koja je pri kraju, ostala jedina neobnovljena. Njena obnova je u toku, a prošle godine se pribavljao kamen iz Italije i sada je sve spremno da se intenziviraju radovi", precizirao je banjalučki muftija.

Izrazio je nadu da bi u naredne dvije godine trebalo da bude i završena njena obnova.

"Ne treba napominjati koliko je važno da se svi objekti svih vjerskih zajednica, a naročito oni od posebnog značaja, što prije obnove te da se ta priča što prije završi kako bi se mogli posvetiti drugim stvarima, obnovi nas samih i okretanju našem društvu i rješavanju svakodnevnih problem", naglasio je banjalučki muftija za Fenu.

Dan džamija obilježava se 7. maja, na dan kad je prije 25 godina srušena džamija Ferhadija u Banjoj Luci i godišnjicu pogibije Murata Badića, koji je podlegao od povreda zadobijenih u neredima do kojih je došlo prilikom pokušaja polaganja temeljca za obnovu Ferhadije 2001. godine.