A+ A A-

Održana mektebska takmičenja na nivou Mostarskog, Travničkog i Tuzlanskog muftijstva

Medžlis IZ Mostar najuspješniji na mektepskom takmičenju Mostarskog muftijstva

23 04 2018 02 takmicenje mostar

Mektepsko takmičenje na nivou Mostarskog muftijstva održano je u nedjelju 22.4. 2018.g. u prostorijama Karađoz-begove medrese u Mostaru. Opća ocjena ocjenjivačkih komisija bila je da je nivo pokazanog znanja na zavidnom nivou i da je u odnosu na ranije godine u uzlaznoj putanji. Takmičenje je počelo u 9:30 minuta, a na kratkoj svečanosti u 12:00 sati proglašeni su najbolji.

U kategoriji kiraet mlađi uzrast prvo mjesto osvojio je Zejd Marić iz Medžlisa IZ-e Mostar, drugo Imran Omeragić iz Medžlisa IZ-e Livno i treće mjesto Lamija Hadžić iz Medžlisa IZ-e Tomislavgrad.

U kategoriji kiraet stariji uzrast prvo mjesto osvojio je Muhamed Selimović iz Medžlisa IZ-e Konjic, drugo Esma Bećoja iz Medžlisa IZ-e Mostar i treće Zejd Omeragić iz Medžlisa IZ-e Livno.

U kategoriji opće znanje za mlađi uzrast prvo mjesto pripalo je Lejli Jandrić iz Medžlisa IZ-e Lino, drugo Selmi Mutap iz Medžlisa IZ-e Jablanica i treće Selmi Baralija iz Medžlisa IZ-e Mostar.

U kategoriji opće znanje za stariji uzrast prvo mjesto zauzela je Selma Baralija iz Medžlisa IZ-e Mostar, drugo Majda Hadžić iz Medžlisa IZ-e Tomislavgrad, dok je treće mjesto pripalo Lejli Jahjaefendić iz Medžlisa IZ-e Livno.

U ukupnom poretku najviše bodova sakupili su takmičari iz Medžlisa IZ-e Mostar. Drugoplasirani je bio Medžlis IZ-e Livno dok je treće mjesto pripalo Medžlisu IZ-e Konjic.

Proglašenju pobjednika prisustvovao je i mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. On je čestitao svim učesnicima na usvojenom znanju i rezultatima koje su ostvarili, a potom se zahvalio imamima i mualimima, roditeljima učenika koji ustrajno rade na podučavanju mlađih generacija istinskim vrijednostima života i vjere islama. „Vi ste danas pokazali da se imamo čemu nadati i čemu radovati. Vjerujem da će se takmičari koji će nas predstavljati na takmičenjima koje organizira Rijaset IZ-e u BiH postići dobre rezultate“, kazao je muftija Dedović.

U Travniku održano 21. mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva travničkog

23 04 2018 02 takmicenje travnik

U nedjelju, 22. 04. 2017. godine u Islamskom centru Kalibunar u Travniku održano je XXI mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva travničkog. Takmičenje se odvijalo u dvije discipline: Opće znanje i Kiraet podijeljene u dvije kategorije: mlađi uzrast (do 6. razreda osnovne škole) i stariji uzrast (od 7. do 9. razreda osnovne škole). Učešće na takmičenju uzela su 32 takmičara koji su osvojili prva mjesta na nivou 8 medžlisa.

Komisiju za pregled testova iz Općeg znanja sačinjavali su glavni imami medžlisa Travnik, Novi Travnik, Vitez i Donji Vakuf, dok su komisiju za Kiraet sačinjavali hfz. mr. Adnan-ef. Srebrenica, hfz. Ibrahim-ef. Bektaš, i hfz. Amela Šehić. Supervizor takmičenja bio je sekretar Muftijstva travničkog Rešad-ef. Lendo.

Nakon uvodnih napomena sekretara Muftijstva, Rešad-ef. Lende vezanih za takmičenje i predstavljanja komisije iz Kiraeta pristupilo se samom takmičenju. Po završetku testiranja i ispitivanja iz Kiraeta pristupilo se zbrajanju rezultata i pripremanju diploma i nagrada pobjednicima. Nakon podne-namaza upriličeno je proglašavanje pobjednika i podjela nagrada. Nagrade pobjednicima su uručili Haris-ef. Amidžić, glavni imam MIZ Novi Travnik, Esad-ef. Slipac, glavni imam MIZ Donji Vakuf, mr. Salih-ef. Indžić glavni imam MIZ Travnik te hfz. mr. Adnan-ef. Srerenica glavni imam MIZ Busovača. Diplome medžlisima za osvojena prva tri mjesta u ekipnom plasmanu dodijelio je mr. Muhamed-ef. Pezić, pomoćnik Muftije za vjerska pitanja i obrazovanje koji je prenio selame i čestitke muftije dr. Adilovića svim učesnicima, njihovim muallimima kao i njihovim roditeljima.

Pobjednici u kategoriji Općeg znanja za mlađi uzrast su:

1. mjesto, Hava Lepir iz džemata Mosor, MIZ Travnik, muallim Ahmed-ef. Šehić sa osvojenih 60 bodova;

2. mjesto, Nedžma Mašetić iz džemata Voljevac, MIZ Gornji Vakuf, mullima Admir-ef. Malanović, sa osvojenih 58,5 bodova i

3. mjesto, Sara Trako iz džemata Preočica, MIZ Vitez, muallim Osman-ef. Kurdić, sa osvojenih 57,5 bodova.

Pobjednici u kategoriji Općeg znanja za stariji uzrast su:

1. mjesto, Merzuk Lepir iz džemata Mosor, MIZ Travnik, muallim Ahmed-ef. Šehić sa osvojenih 60 bodova;

2. mjesto, Ilhan Šošić iz džemata Kopčić, MIZ Bugojno, muallim Hafez-ef. Šošić, sa osvojenih 55,5 bodova i

3. mjesto, Ismihana Karaga iz džemata Ipota, MIZ Jajce, muallima Nisveta Kasum, sa osvojenih 54,5 bodova.

Pobjednici u kategoriji Kiraet za mlađi uzrast su:

1. mjesto, Davud Glamočak iz džemata Mehmed-beg Stočanin, MIZ Gornji Vakuf, muallim Hasan-ef. Glamočak, sa osvojenih 58,91 bod;

2. mjesto, Ahmed Skoko iz džemata Kalibunar, MIZ Travnik, muallim mr. Aljo-ef. Cikotić sa osvojenih 58,75 bodova i

3. mjesto, Harun Sadiković iz džemata Karadže, MIZ Bugojno, muallim Adnan-ef. Jusufspahić, sa osvojenih 57,83 boda.

Pobjednici u kategoriji Kiraet za stariji uzrast su:

1. mjesto, Ferida Latović iz džemata Gluha Bukovica, MIZ Travnik, muallim Sedad-ef. Tarakčija, sa osvojenih 56,83 boda:

2. mjesto, Ajla Turčinović iz džemata Gaj, MIZ Bugojno, mullima Suljo-ef. Čakić, sa osvojenih 56,75 bodova i;

3. mjesto, Amna Kasum iz džemata Kasumi, MIZ Jajce, muallima Nisveta Kasum, sa osvojenih 52,66 bodova.

U ekipnom plasmanu prvo mjesto zauzeo je Medžlis Travnik, drugo mjesto Medžlis Bugojno, dok je treće mjesto zauzeo Medžlis Jajce.

Završno ašere proučila je Ferida Latović, pobjednik u kategoriji Kiraet za stariji uzrast, a dovu je proučio mr. Salih-ef. Indžić, glavni imam MIZ Travnik. Nakon svečanog uručivanja nagrada u restoranu Elči Ibrahim-pašine medrese organizovan je ručak za sve učesnike, njihove muallime, roditelje i članove komisija.

Muftijstvo travničko na finalnom takmičenju na nivou Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predstavljat će, ako Bog da: Hava Lepir, Merzuk Lepir, Davud Glamočak i Ferida Latović. Svim učesnicima čestitamo na pokazanom znanju, a predstavnicima na nivou Rijaseta uspjeh u predstojećem takmičenju.

Održano mektebsko takmičenje Muftijstva tuzlanskog

23 04 2018 02 takmicenje ttuzla

Mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva tuzlanskog održano je u nedjelju 22. aprila 2018. godine u Behram-begovoj medresi. Na takmičenju su učestvovala 172 takmičara, koje su pripremali 91 imam, muallim i muallima s područja svih 23 medžlisa Muftijstva tuzlanskog.

Najbolje rezultate u testu općeg znanja-mlađi uzrast postigli su:

1. Aner Musić, MIZ Srebrenik, njegov muallim je Jasmin-ef. Begunić,

2. Meri Šabić, MIZ Srebrenik, njen muallim je Jasmin-ef. Begunić,

3. Amer Hadžikić, MIZ Banovići, njegov muallim je Zijad-ef. Čavčić.

Najbolje rezultate u testu općeg znanja-stariji uzrast postigli su:

1. Mirnesa Pobrić, MIZ Gornja Tuzla, njen muallim je Salih-ef. Jusić,

2. Melisa Ibrić, MIZ Srebrenik, njen muallim je Jasmin-ef. Begunić,

3. Amira Ferizović, MIZ Živinice, njen muallim je Eldar-ef. Ejubović.

Najbolje rezultate u kategoriji kiraet-mlađu uzrast postigli su:

1. Lejla Baturić, MIZ Gradačac, njen muallim je Hajrudin-ef. Baturić,

2. Malik Okanović, MIZ Bijeljina, njegova muallima je Enisa Okanović,

3. Nahla Mujanović, MIZ Kalesija, njen muallim je Muharem-ef. Mešanović.

Najbolje rezultate u kategoriji kiraet-stariji uzrast postigli su:

1. Muhamed Čirak, MIZ Tuzla, njegov muallim je hafiz Edin-ef. Peštalić,

2. Harun Omerović, MIZ Tuzla, njegov muallim je Ibrahim-ef. Saletović,

3. Harun Hasikić, MIZ Brčko, njegov muallim je Salih-ef. Hrnjić.

U ukupnom zbiru bodova najviše ih je osvojila ekipa Medžlisa Islamske zajednice Živinice, te su tako zauzeli prvo mjesto.

Drugo mjesto zauzela je ekipa Medžlisa Srebrenik, dok su sveukupno trećeplasirani bili takmičari Medžlisa Gradačac.

Na ceremoniji zatvaranja takmičenja, u prisustvu muderrisa Medrese i glavnih imama medžlisa, Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, čestitao je učesnicima takmičenja, njihovim muallimima, muallimama i roditeljima, te je istakao važnost mekteba, temeljne misije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Muftija Fazlović je uručio i priznanje Behram-begovoj medresi za pomoć u organiziranju ovog takmičenja, a koje je u ime Medrese primio direktor Ahmed-ef. Hatunić. Prigodan program izveli su učenici Behram-begove medrese.