A+ A A-

Kolektivna dženaza u Vlasenici: Na šehidskom mezarju Rakita ukopano 8 žrtava

  • 0101

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, u subotu 21. aprila 2018. godine, klanjana je dženaza za 8 žrtava ubijenih tokom etničkog čišćenja Vlasenice 1992–1995. godine.

Ovo je 15. kolektivna dženaza, a ukopani su Aličević /Haso/ Fahrudin (1969-1992.), Ambešković /Mujo/ Muhamed (1959-1992.), Arnaut /Mujo/ Rasim (1962-1992.), Dautović /Rešid/ Alija (1955-1992.), Klempić /Osman/ Hasnija (1924-1992.), Mulaibišević /Abid/ Nedim (1945-1992.), Parić /Ibro/ Hasan (1954-1992.) i Omerović /Mustafa/ Vehid (1967-1995.).

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović predvodio je dženazu-namaz, a u obraćanju je kazao:

“Ni nakon dvije i po decenije ovdje u ovom gradu, u Vlasenici, istina nije izašla na vidjelo, a time ni izbliza nije zadovoljena pravda. Ovdje ćemo dolaziti, na ove šehitluke, svake godine, ako Bog da, u našoj vjeri i pobožnosti, ali i sa obavezom da pitamo i upozorimo u kojoj mjeri je ispunjena istina i pravda. Nema većeg prava, ljudskog prava, od onoga da za smrt nevino ubijenog mora biti kazano ko je ubica, ko je učinio taj najveći ljudski i civilizacijski zločin. Zato, institucije ove zemlje, i sve druge institucije, imaju i dalje svoju najveću zadaću, da se istina ustanovi i da se ovo najveće pravo Božijeg stvorenja ispuni. Zbog toga takve institucije i postoje.”

Na mezarju Rakita do sada je ukopana 371 osoba, dok posmrtni ostaci još oko hiljadu osoba leže rasuti po bespućima oko Vlasenice. Još uvijek se traga za više od hiljadu Vlaseničana.

Vlasenicu, u kojoj su većinsko stanovništvo bili Bošnjaci, 21. april 1992. godine zauzela su dva korpusa potpomognuta lokalnim paravojnim srpskim snagama, nakon čega su počeli odvoditi Bošnjake iz njihovih domova.

Mujo Hadžiomerović, član Organizacionog odbora 15. kolektivne dženaze i predsjednik IO Medžlisa Vlasenica, kaže kako je današnji dan u Vlasenici srpsko stanovništvo slavi kao “dan oslobođenja”. Hadžiomerović je rekao da su ti isti koji danas slave, ubijali nedužne osobe, među kojima i danas ukopanu Hasniju Klempić, ubijenu u 68. godini.

„Do sada je troje osuđeno kada je u pitanju zločin u Vlasenici. Očekujemo da sud i tužilaštvo u narednom periodu počne nove porcese, a između ostalog i proces koji će se ticati kriznog štaba koji je i najodgovorniji. Očekujemo da će i svjedočenja ljudi koji su sve to gledali dati rezultate da budu adekvatno kažnjeni,“ kazao je Hadžiomerović.

Za ratne zločine u ovom mjestu su osuđeni Dragan Nikolić, koji je osuđen u Hagu, dok su Predrag Bastah i Goran Višković osuđeni pred Sudom BiH. Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo više od 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog starosti.

Vehid Omerović je ubijen rafalnom paljbom zajedno sa vodičem iz Vlasenice kada su krenuli prema Tuzli 1993. godine. Njegov brat Husein Omerović kaže da su sjećana svježa kao da se sve juče desilo.

“Iako je prošlo 25 godina, budući da je on ubijen 21. avgusta 1993. godine na lokalitetu Buljim, na području bratunačke opštine, osjećanja su, mogu reći, svježa i taze do te mjere kao da se to jučer desilo. Iako smo znali da je ubijen, nismo znali kada će biti pronađen makar dio kostiju. Činjenica da danas kopamo taj dio kostiju budi u čovjeku sva osjećanja i doživljaje koji su proživljeni do agresije na međunarodno priznatu BiH”, naveo je Husein Omerović.